Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Kihalás közelébe jutottak az oroszlánok

2003.09.23. 12:15
Az elmúlt húsz év során több mint kilencven százalékkal csökkent a vadon élő oroszlánok száma, és a faj egyre közelebb kerül a kihaláshoz, figyelmeztet egy amerikai vadállatkutató. A Kaliforniai Egyetem vadállat-biológusa, Laurence Frank a New Scientist tudományos lapnak adott interjúban elmondta, a nagymacskák két évtizede kétszázezresre becsült állománya mára alig 23 ezerre apadt.
Egy kenyai tanulmány arra mutat rá, hogy az oroszlánok és más ragadozók túlélése azon múlhat, hogy a vadállatok képesek-e együtt élni az egyre növekvő emberi populációval. Kenya lakossága a következő 12 év során várhatóan megduplázódik, mondta el Clare Wallerstein, a vadállatokért létrehozott nemzetközi alap (International Fund for Wildlife Welfare) munkatársa a BBC-nek.

Fogynak a gepárdok is

Nemcsak az oroszlánok lélekszáma fogyatkozik vészesen: Frank szerint valamennyi afrikai ragadozó egyedszáma drámaian lecsökkent. A vadkutyák száma 3500 és 5000 közé csökkent, és jelenleg kevesebb, mint tizenötezer gepárd él vadon. "Az emberek tudnak az elefántokról, a gorillákról és az orszarvúakról, de boldog tudatlanságban leledzenek arról, hogy ezek a nagyragadozók közel állnak a kihaláshoz" - nyilatkozta a biológus.

A ragadozók számának csökkenését Frank az állataikat védő pásztorok számlájára írja. "Az emberek mindig is gyilkolták a ragadozókat, a lándzsákkal azonban nem lehet túl sok kárt tenni az állományban. Most azonban már mindenki méreggel és puskával irtja őket." - mondta.

A kutyák segíthetnének

A biológus Kenya Laikipia régiójában végzett kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy lehetséges a ragadozók és a gazdálkodók békés egymás mellett élése. A kerítések megjavításával és jelzőkutyák alkalmazásával jelentősen csökkenthető a ragadozótámadások száma. Ám az egy oroszlán által évente megölt állatok értéke mintegy 200 angol font, amely egy tehénnek vagy három birkának felel meg, és a pásztorok számára a töltények és a méreg még mindig olcsóbb, mint a felelősségteljes gazdálkodás.

Frank szerint a helyzet egyetlen megoldása az lehetne, ha a helybéliek hasznot húzhatnának a ragadozókból, akár a turizmus, akár a sportvadászat által. "Laikipiában évi félmillió dollárt kereshet az ember a problémás állatok kilövésével, melyeket egyébként is elpusztítanának előbb-utóbb" - nyilatkozta a kutató.