Judit
3 °C
7 °C

Kihalás közelébe jutottak az oroszlánok

2003.09.23. 12:15
Az elmúlt húsz év során több mint kilencven százalékkal csökkent a vadon élő oroszlánok száma, és a faj egyre közelebb kerül a kihaláshoz, figyelmeztet egy amerikai vadállatkutató. A Kaliforniai Egyetem vadállat-biológusa, Laurence Frank a New Scientist tudományos lapnak adott interjúban elmondta, a nagymacskák két évtizede kétszázezresre becsült állománya mára alig 23 ezerre apadt.
Egy kenyai tanulmány arra mutat rá, hogy az oroszlánok és más ragadozók túlélése azon múlhat, hogy a vadállatok képesek-e együtt élni az egyre növekvő emberi populációval. Kenya lakossága a következő 12 év során várhatóan megduplázódik, mondta el Clare Wallerstein, a vadállatokért létrehozott nemzetközi alap (International Fund for Wildlife Welfare) munkatársa a BBC-nek.

Fogynak a gepárdok is

Nemcsak az oroszlánok lélekszáma fogyatkozik vészesen: Frank szerint valamennyi afrikai ragadozó egyedszáma drámaian lecsökkent. A vadkutyák száma 3500 és 5000 közé csökkent, és jelenleg kevesebb, mint tizenötezer gepárd él vadon. "Az emberek tudnak az elefántokról, a gorillákról és az orszarvúakról, de boldog tudatlanságban leledzenek arról, hogy ezek a nagyragadozók közel állnak a kihaláshoz" - nyilatkozta a biológus.

A ragadozók számának csökkenését Frank az állataikat védő pásztorok számlájára írja. "Az emberek mindig is gyilkolták a ragadozókat, a lándzsákkal azonban nem lehet túl sok kárt tenni az állományban. Most azonban már mindenki méreggel és puskával irtja őket." - mondta.

A kutyák segíthetnének

A biológus Kenya Laikipia régiójában végzett kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy lehetséges a ragadozók és a gazdálkodók békés egymás mellett élése. A kerítések megjavításával és jelzőkutyák alkalmazásával jelentősen csökkenthető a ragadozótámadások száma. Ám az egy oroszlán által évente megölt állatok értéke mintegy 200 angol font, amely egy tehénnek vagy három birkának felel meg, és a pásztorok számára a töltények és a méreg még mindig olcsóbb, mint a felelősségteljes gazdálkodás.

Frank szerint a helyzet egyetlen megoldása az lehetne, ha a helybéliek hasznot húzhatnának a ragadozókból, akár a turizmus, akár a sportvadászat által. "Laikipiában évi félmillió dollárt kereshet az ember a problémás állatok kilövésével, melyeket egyébként is elpusztítanának előbb-utóbb" - nyilatkozta a kutató.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?