Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Medveszállítás daruval a veszprémi állatkertben

2003.05.04. 14:05
A veszprémi állatkertben daruval költöztették a kamcsatkai medvepárt új kifutójukba. A 300 kilós Katát és a 600 kilós Dömét szállítóketrecekbe csalogatták, majd átemelték őket az új kifutó bejáratához. A szállítás problémamentesen zajlott, a medvék némi habozás után birtokba vették az új, tágas lakosztályt.
Döme és Kata, a két középkorú, körülbelül 15 éves medve a Fővárosi Állatkertből került Veszprémbe, még fiatalon. Azóta igencsak megnőttek, Döme körülbelül 600 kilogrammos, így a medvék között is valóságos óriásnak számít.

Lóhús, méz, láncscsörgés

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
"A szállítást mindenképpen altatás nélkül kívántuk megoldani, úgy, hogy becsalogassuk a szállítóketrecbe a medvéket. Ennek oka egyrészről az altatás kockázatos volta, másrészt az, hogy emberi erővel szinte lehetetlen lett volna a 600 kilónyi hatalmas testet a szállítóketrecbe tuszkolni" - mondta el az Indexnek Endrédi Lajos, az állatkert természetvédelmi referense.

A félénkebb nőstény medvét némi zajkeltéssel könnyen beterelték a szállítóketrecbe, Döme azonban nehezebb esetnek bizonyult. Végül lóhússal és mézzel csalogatták, lánccsörgetéssel és egyéb zenebonával próbálták bekergetni a ketrecbe. Döme nagyon ragaszkodik a párjához, így az is segítette a költöztetést, hogy a nősténymedve ketrecét távolabb helyezték, hogy a hím csak a szállítóketrecbe lépve tudjon közelíteni hozzá.

Magaslati levegő

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
"Mint a fotókon is látható, a medvék sikerrel oldották meg a rájuk háruló részfeladatot" - fogalmazott Endrédi Lajos. A közel 1 tonnás szállítóketrecek mozgatására, az új medveházhoz emelésére darura volt szükség. A közelmúltban nem volt hasonló volumenű állatszállítás sem Veszprémben, sem más hazai állatkertben.

A medvék most másfél hétig az új házukat szokják, a kezdeti megilletődöttségük és ijedelmük már másnap múlóban volt. Május 9-én engedik ki őket először a nagy méretű külső kifutójukba, amely szintén érdekes esemény lesz, hiszen Döme és Kata egész eddigi életét szűk ketrecben élte le.

Húszmilliós lakosztály

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A medvekifutó a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázata, illetve sok magán és céges adakozó segítségével épült fel, megközelítőleg 20 millió forintból. A régi ketrecet nyár végén elbontják, a jelenlegi tervek szerint helyén egy teljesen más jellegű kifutó fog létesülni- mondta el a természetvédelmi referens.

A Veszprémi Állatkertben elindult korszerűsítési program csak egy állomása az új medvekifutó, tavaly a terráriumok és a trópusi madárház át- és újjáépítése fejeződött be. Idén épül fel egy természetvédelmi mentőközpont környezetvédelmi minisztériumi támogatással, benépesül az Afrika szavanna-kifutó, és az NKÖM állatkerteknek kiírt pályázatának sikere esetén az év második felében a nagymacska-részleg teljes rekonstrukciója is elkezdődhet.

Kamcsatkai medve
(Ursus arctos beringianus)

Angol név: Kamchatka brown bear
Előfordulás: Szibéria keleti része, Kamcsatka
Testtömeg: akár 700 kg is lehet
Marmagasság: 1-1,5 m
Tápláléka: növény- és húsevő
Szaporodás: a nőstény 7-8 hónapig tartó vemhesség után 2-3 bocsot hoz világra

A barnamedve egyik legnagyobb testű alfaja, mérete alig marad el a világ legnagyobb barnamedvéjeként ismert kodiak medvéétôl. A kifejlett hímek felágaskodva meghaladják a három métert. Viselkedése sok tekintetben megegyezik az európai barnamedvéével, magányosan járja az erdőt táplálék után kutatva. Akár több száz kilométert is megtehetnek az ősz folyamán táplálékban gazdag területeket keresve. Ha teheti, halászik is. Tisztavérű állománya állatkertekben igen csekély, mivel gyakran keresztezték más alfajokkal.

Bár többnyire elkerülik a találkozást az emberrel, gyakran igen veszélyessé is válhatnak, különösen, ha akarva, akaratlanul megzavarják, zaklatják őket. A biztonság érdekében ezért kerülni kell az olyan helyeket, amelyeket a medvék gyakran felkeresnek. Utóbbi időben újabb veszélyforrást jelentenek azok a medvék, amik ínségesebb időben rászoktak a települések szemétlerakó helyeire.

Forrás: Veszprémi Állatkert