Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kannibállá válnak a jegesmedvék

2008.09.24. 11:35
Bár a legutóbbi mérések szerint mégsem dőlt meg idén az északi jégtakaró zsugorodási rekordja (4,5 millió négyzetkilométert fedett a sarki nyár végén a jég, míg 2007-ben 4,1-et), a kutatók egyetértenek abban, hogy az olvadási folyamat csak megtorpant, nem fordult meg.

Az olvadás egyik következménye, hogy a jegesmedvék élettere folyamatosan csökken, és a változó körülmények miatt kevesebb élelemhez is jutnak. "Az olvadás katasztrófa a jegesmedvék számára, az éhhalál és a fulladás fenyegeti őket. Egyre gyakrabban figyeljük meg, hogy annyira kevés élelemhez jutnak, hogy a kannibalizmusba menekülnek" - mondta Kassie Siegel, a Center for Biological Diversity kutatóintézet vezetője a CNN-nek. A statisztikák szerint 2004 óta nő drámaian az olyan feljegyzett esetek száma, amikor a jegesmedvék egymás támadták és ették meg.

Harminc év alatt, mióta műholdas felvételeken követik a tudósok a jégsapka méretének alakulását, a jégtakaró közel fele tűnt el. Nemcsak a felület, de a jég vastagsága is csökken: a nyolcvanas években átlagosan háromméretes volt a jégpáncél, idén már az egy métert is alig éri el a vastagság a sarkvidék központi részén.

A jégtakaró csökkenése és eltűnése az egész Föld klímájára nagy hatással van. A jég visszaveri a napsugárzást, és így hűti a bolygót, míg a víz elnyeli, tovább melegszik, és gyorsítja a felmelegedést. A csökkenő jégtakaró megváltoztatja a széljárást, felborítja a viharzónákat: több kutató szerint ennek köszönhetően a soha nem látott méretű, sűrűn feltűnő hurrikánok, illetve az, hogy Észak-Amerika nyugati részén az utóbbi években csökkent, míg Európában nőtt a csapadék mennyisége.

A tudósok a jegesmedvék helyzetét a régi szénbányászok által tartott kanárikhoz hasonlítják. Ha a kanári elpusztult a kalitkában, az azt jelezte, hogy hamarosan a bányászok is veszélybe kerülnek a szén-monoxid koncentrációjának növekedése miatt; a jegesmedvék most hasonlóképpen jelzik nekünk, hogy katasztrófa küszöbén állunk - figyelmeztetnek a kutatók.