Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kipusztulhatnak az emberszabású majmok

2003.12.01. 11:59
Több mint hétmilliárd ember él a földön, emberszabású majomból viszont egyre kevesebb van. A csimpánzokból, a gorillákból, orángutánokból és a pigmeus csimpánznak is nevezett bonobókból együtt mára mindössze 300-400 ezer példány található a világ rohamosan ritkuló őserdőiben.
Az emberszabású majmok kipusztulása megállíthatatlannak tűnik, megmentésük szempontjából a 24. órában vagyunk, ha máris le nem késtük. Ez volt a központi gondolata a Párizsban e héten tartott háromnapos tanácskozásnak, amelyet a nagymajmok védelmére alakult ENSZ-szervezet, a GRASP (Great Apes Survival Program), az UNESCO és az UNEP, az ENSZ Környezetvédelmi Programja közösen rendezett.

Huszonötmillió dollár kellene

Az eszmecserén részt vevő szakemberek 25 millió dolláros gyorssegély kiutalását szorgalmazták a legrövidebb időn belül. A más nemzetközi programokhoz mérten minimálisnak ítélhető összeg legfeljebb arra elegendő, hogy megkísérelje a faj végleges eltűnésének feltartóztatását.

Az őserdők módszeres kipusztítása (amely a mezőgazdasági termőföldek területének növelését és az egyre sűrűbb úthálózat fejlesztését szolgálja) visszafordíthatatlan mérteket öltött, az emberszabású majmok élőhelye évente 2-5 százalékkal csökken.

Eltűnnek a hegyi gorillák

Az ezüstös hátú hegyi gorillák, amelyek Ruandában és Ugandában 2000-3000 méter magasan fekvő erdőségekben élnek, valószínűleg már menthetetlenek: mindössze 650 példányuk létezik még. Síkvidéki rokonaikból 112 ezer található Gabonban. Az emberszabású majmok túlnyomó többsége 21 afrikai országban lelhető fel, ezen kívül két ázsiai államban, Indonéziában és Malajziában fordulnak még elő.

A "bölcs öregember" képű vörös szőrzetű borneói orángutánokból Borneón és Szumátrán pillanatnyilag 27 ezer egyedet tartanak számon, Szumátrán, ahol a lakóhelyükül szolgáló őserdők 80 százalékát kiirtották, évente ezerrel csökken a számuk.

Beszélgetnek a csimpánzok

A csimpánzok, a faj legintelligensebb képviselői 21 afrikai országban élnek. Genetikai állományuk 99,4 százalékban azonos az emberével. Képességeik lenyűgözőek. Az amerikai Washington állam egyik egyeteme mellett működő Csimpánz- és Emberi Kommunikációs Intézetben sikeresen folytatnak "nyelvtanítási" kísérleteket velük. A főként Kongóban előforduló, "pigmeus csimpánzként" is ismert bonobók leghíresebb képviselője, Kanzi több száz szót volt képes memorizálni, sőt olvasni is tudott: felismerte és megértette a számítógép monitorján írott formában megjelenő szavakat.

A konferencián elfogadott program alapgondolata az, hogy a kipusztulástól fenyegetett nagymajmok megmentése csak a környezetükben élő őshonos lakosság együttműködésével lehetséges. A majmokat táplálékként és kereskedelmi áruként hasznosító lakosságot érdekeltté kell tenni a ritka érték megóvásában.

Afrikából évente százezer csimpánzt exportálnak az Egyesült Államokba és arab országokba. A csempészkereskedelem óriási hasznot hoz a közvetítőknek: egy bébicsimpánzért a helyi kereskedő 25 dollárt kér, az amerikai megrendelő ugyanezért hajlandó 50 ezer dollárt is leszurkolni.