Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vadászok okozták a mamut kipusztulását

2004.02.11. 09:48
A kanadai St. Mary folyó mentén talált megkövesedett lábnyomok arra utalnak, hogy a mamutcsorda folyamatos vadászat alatt volt. Az ember 11 ezer évvel ezelőtt kezdte benépesíteni Észak-Amerikát.
Kanadai kutatók vizsgálatai szerint emberi tevékenység okozta az őskori mamut kihalását. Egy mamutcsorda most megtalált megkövesedett lábnyomai egyértelműen mutatják, hogy a klímaváltozás helyett az ember okozta a gyapjas ősállatok kiveszését.

A St. Mary folyó egyik vízgyűjtő medencéjének talaján mintegy 11 ezer éves nyomokra bukkantak. A nyomok méretéből a Calgary egyetem kutatói arra következtettek, hogy szokatlanul kevés fiatal állat vonult a csoporttal, írta a New Scientist.

Míg az egészséges arány 50-70 százalék volna, ebben a csordában alig 30 százalékot ért el a fiatal mamutok aránya.

Mint az elefántok

Hasonló szokatlan összetételű csordákat az elefántok körében is megfigyeltek már kutatók. A csoport összetételének ilyen arányú eltolódása akkor következik be, ha a csorda az erőltetett vadászat miatt folyamatos stressz alatt, és jóformán a megszűnés szélén áll.

A nyomok kora szintén az emberi vadászok általi kiirtás tényét valószínűsíti. A megkövesedett lenyomatok pontosan abból az időből származnak, amikor az első emberek elkezdték benépesíteni Észak-Amerikát.