Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Vírus okozza a méhek világméretű pusztulását

2007.09.07. 13:30
Nem rovarirtószer, mobiltelefon-sugárzás vagy a globális felmelegedés, ahogy eddig gondolták - egy vírus irtja ki a világ méhállományát. A tudósok egyelőre tanácstalanok a gyógymódot illetően.

Genetikai kutatás mutatta ki, hogy az IAPV (Israeli Acute Paralysis Virus) nevű vírus áll a háziméheket világszerte pusztító CCD (Colony Collapse Disorder) járvány mögött. A jelenséget évtizedek óta észlelik már a tudósok, de csak az utóbbi években vált katasztrofálissá a hatása, és csak tavaly terjedt el az egész világon. A CCD tünete, hogy a méhek tájékozódási képessége összezavarodik, nem találnak vissza a kaptárhoz, és a végkimerülésig repkednek az utat keresve - eközben a királynő a kaptárban méz híján éhenhal, és az egész kolónia kihal.

A CCD hatására 2004 óta amerikai méhállomány a felére csökkent, egyes méhészetekben a veszteség a 90 százalékot is eléri. Európában 2006 őszén észlelték először a jelenséget.

A CCD lehetséges kiváltó okaként felmerült már a globális felmelegedés, rovarirtó szerek, genetikailag módosított növények, és a mobilhálózatok átjátszó adóinak sugárzása. Az amerikai Bee Research Laboratory intézet kutatói most a háziméh genomjának feltérképezése után azt vizsgálták meg, hogy a CCD-sújtotta, illetve érintetlen kolóniák lakóinak géntérképében milyen paraziták, vírusok génjei találhatók meg.

Méhkaptár CCD-fertőzés előtt...

Nyolc vírus jelenlétét figyelték meg az egészséges és fertőzött kaptárak lakóinál egyaránt, de csak egyetlen olyat találtak, ami kizárólag a beteg méhekben fordult elő: az IAPV-t. A vírust, mint a neve is mutatja, Izraelben fedezték fel először, és a kutatások szerint Ausztrálián át jutott el Amerikába, majd onnan Európába. Érdekes, hogy ennek ellenére Ausztráliát szinte teljesen elkerüli a CCD-járvány. A tudósok a Varroa destructor nevű atkát sejtik ennek a hátterében, ami Ausztrália kivételével az összes kontinensen előfordul, és ami kellően legyengítheti a méheket ahhoz, hogy az IAPV-nek ne tudjanak ellenállni.

A CCD szinte kizárólag olyan kolóniákban bukkan fel, amelyeket mozgatnak a gazdáik a különféle növények virágzási szezonjait követve. Egyes helyeken azonban annyira megcsappant a méhek száma (például Kaliforniában, ahol a világ termelésének 80 százalékát adó mandulaültetvények beporzását végzik), hogy muszáj utaztatni őket.

...és utána

Bár a baj forrását jó eséllyel sikerült megtalálni, nem lélegezhetünk fel: a kutatók ugyanis egyelőre tanácstalanok a méheket támadó vírus elleni védekezés ügyében. A CCD hatása a mindennapi életre egyelőre csak a méz árának meredek emelkedésében érezhető, de ha a haszonnövények beporzása is elmarad, az katasztrofális következményekkel járhat - figyelmeztetnek a kutatók a Science magazinban megjelent tanulmányukban.

Einstein jóslata (amit egyébként sokan városi legendának tartanak) szerint, ha a méhek eltűnnek, az emberi fajnak négy éve van hátra a kipusztulásig.