Jenő
-3 °C
6 °C

Súlyos következményei lehetnek a méhek pusztulásának

2008.04.27. 23:15
Új elmélettel álltak elő, miért csökken drasztikusan a méhek száma az Egyesült Államokban. Sokak szerint a szennyezett levegőben nem érzik a virágok illatát. A méhek kipusztulása a növény- és állatvilágra is végzetes lehet.

A legújabb elmélet szerint a szennyezett levegőben a méhek nem érzik a virágok illatát, és ezért nem is porozzák be azokat, ők maguk pedig vagy éhen pusztulnak vagy elvándorolnak. Megvizsgálták méhcsaládok életben maradt egyedeit is, és többüknél találtak vírusokat. Néhány szakértő szerint ez arra utalhat, hogy összeomlás fenyegeti az állatok immunrendszerét. Mások szerint a problémát a mezőgazdaságban terjedő géntechnológia is okozza.

Kutatók úgy becsülik, hogy az elmúlt néhány évben az Egyesült Államokban található méhkolóniák több mint negyede eltűnt. A New York Times című napilap tavaly úgy becsülte, hogy a méhek tömeges eltűnése több mint 14 milliárd dollár kárt okozott eddig.

"A méheim gyűjtik a jövedelmemet, amiből a családomat és a munkatársaimat eltartom. Ez katasztrófa, ami történik" - mondta egy elkeseredett amerikai méhész. Több amerikai település, ahol a méhészkedésből éltek az emberek, lassan kihal. Másutt a beporzás elmaradása miatt egyre súlyosabbak a károk a mezőgazdaságban.

"Vége az uborkának, a többi terménynek is, nincs semmi, mert nincsenek méhek, nincs beporzás"-nyilatkozta egy amerikai farmer a CBS-nek.

"Több kutatásra és pénzre van szükség, méghozzá most azonnal!" - mondta egy méhész a problémával foglalkozó amerikai kongresszusi meghallgatáson 2007-ben.

Egyébként európai kutatók tavaly figyeltek fel arra, hogy a súlyos következményekkel járó jelenség a kontinens néhány országában, igy Németországban is észlelhető már.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?