Boglárka
19 °C
35 °C

Napelemmel működő benzinkutat épít a Mol

2003.08.21. 09:39
A megújuló energiafelhasználás 3,6 százaléka a teljes felhasználásnak Magyarországon jelenleg, míg az unióban 6 százalék. Ráadásul az unióban célként tűzték ki, hogy 2010-ig 12 százalékra kell emelni ezeknek az energiáknak az arányát.
Egy napenergiával működtetett benzinkút létrehozását a Mol már tervezi próbajelleggel. A Mol szakértői szerint azonban Magyarországon nem igazán jók az adottságok a vízi, a szél- és egyéb megújuló energiaforrások kihasználására, így a 8 százalékos arány elérése is jó eredmény lenne 2010-ig.

Napelemes benzinkút

Mindazonáltal a Mol-nál megkezdődtek az előkészületek a megújuló energia felhasználására. Ennek egyik első lépése egy benzinkút átalakítása napenergiával való működtetésre. Az átalakítás körülbelül 24 millió forintba kerül egy kútnál a Mol szakembereinek becslése szerint.

A magas költségek miatt egyelőre csak jelentős állami támogatással érdemes ilyen beruházásnak nekikezdeni, de hosszútávon a technika fejlődésével és a nagyobb szériaszámmal olcsóbbá válhat a megújuló energia felhasználása - vélik a Mol szakértői.

Szélerőmű épül Csongrádban

Szélerőmű létesítését tervezi viszont Csongrádon a helyi önkormányzat. A négy évszakon át tartó próbamérésre vonatkozó keretszerződést a német Vin-Pro Invent GmbH befektető céggel a közelmúltban hagyta jóvá a közgyűlés.

A milliárdos nagyságrendet is elérő beruházást a térség kedvező szélviszonyaiban rejlő lehetőségek kihasználására és a már működő magyarországi szélerőművek sikerére alapozva szeretnék megvalósíttatni.

A próbamérési adatok birtokában lehet majd elkészíteni az állami pályázatra benyújtandó megvalósíthatósági tanulmányt, üzleti tervet és környezeti hatástanulmányt. A próbamérések eredményétől függően 500-1.500 kilowatt közötti teljesítményű erőművet terveznek.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vizsgálja egy önálló megújuló energiahordozó nemzeti program elindításának lehetőségét - derül ki a szaktárca megújuló energiaforrásokról készített összeállításából.

Villany megújuló forrásból

Az Európai Unió elvárása szerint az összes energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arányát 2010-re a jelenlegi 6 százalékról 12 százalékra kell növelni. A GKM összefoglalója szerint Magyarországon rosszabb a helyzet a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia területén.

Az EU irányelve szerint a közösségben a megújuló energiaforrás arányát a villamos energia előállításában a 1995. évi 13,9 százalékról 2010-re 22 százalékra kell növelni. Magyarországon a villamos energia 0,5 százalékát állítják elő megújuló energiaforrásból és optimista becslések szerint sem érheti el ez az arány az 5 százalékot 2010-re. Ezt is figyelembe véve, az EU 2010-re 3,6 százalékban határozta meg Magyarország számára az elérendő értéket.

A jelenlegi magyarországi 3,6 százalékos megújuló energia részarányon belül az összes megújuló energia-termelés 71,9 százalékát a tűzifa jelenti. A geotermia 10,8 százalékot, a vízi energia 3 százalékot tesz ki. A növényi és egyéb szilárd hulladékok 11,3 százalékot, a hasznosított napenergia 0,2 százalékot tesz ki. A szeméttelepi, valamint a települési szennyvizekből nyert biogázból és a kommunális szemétégetésből 2,8 százalék származik.

Pályázható összegek

A megújuló energiaforrások hasznosításának növelése érdekében már több kormányzati szintű lépés történt. Egyebek között a Nemzeti Energiatakarékossági Program vissza nem térítendő támogatása mellett pályázni lehet a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat támogatására, illetve az Energiatakarékossági Hitel Alap kamattámogatásos kölcsönére.

A megújuló energiaforrás felhasználásának bővülését segítheti, hogy jövő évtől az önkormányzati területek a Nemzeti Fejlesztési Terv környezetvédelmi és infrastrukturális operatív program támogatását is igénybe vehetik a megújuló energiaforrást hasznosító beruházások támogatására.