Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Felmentheti a szennyező cégeket az új EU-törvény

2003.06.18. 11:14
A már elfogadott törvényjavaslat ellenére mégsem kell kártérítést fizetniük a környezetszennyező cégeknek, ha tevékenységüket állami jóváhagyással folytatták és a károkozás nem volt előrelátható.
Egy már megnyertnek látszó csatát vesztettek el a környezetvédők az Európai Unióban - a tagországok környezetvédelmi miniszterei kihúzták a "méregfogát" annak az Európai Parlamentben már elfogadott törvényjavaslatnak, amely milliárdos kártérítések megfizetésére kötelezte volna a környezetszennyező vállalatokat.

Mégsem korlátlan a felelősség

Az egy évtizede készülő törvény a miniszterek elé került megfogalmazásban kimondta a szennyezők korlátlan felelősségét, vagyis annak alapján a környezeti katasztrófák okozta károkért és az azok miatt szükséges helyreállításért teljes egészében a felelős vállalatoknak kellett volna fizetniük.

A Dow Jones szerint az üzleti világ felháborodottan reagált a javaslatra, rámutatva, hogy annak alapján akár több évtizeddel ezelőtti környezeti ártalmakért is fizettetnének velük, ami gyakorlatilag lehetetlenné vagy lehetetlenül drágává tenné az ilyen károkra vonatkozó biztosítások kötését - amit a törvényjavaslat kötelezően előírt.

A miniszterek kedden ezt kihúzták a tervből és számos kiskaput nyitottak, amelyek felmentik a cégeket a kártérítési kötelezettség alól: például akkor, ha tevékenységüket az illetékes kormányszervek jóváhagyásával folytatták és a károkozás nem volt előrelátható.