Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihalhatnak a tenger egyszarvúi

2008.04.26. 10:38
A jegesmedvék a klímaváltozás elleni harc egyik ikonjává váltak, de egy új tanulmány szerint a narválokat még náluk is jobban fenyegeti a globális felmelegedés – írja az ABC News.

Az Ecological Applications nevű szaklapban megjelent tanulmány egy kockázatanalízisre épül, amit három ország tudósai végeztek el. A kutatók azt vizsgálták, hogy a klímaváltozás milyen hatással van a tengeri környezetben élő emlősállatok élőhelyére és ezen állatok közül melyek a legveszélyeztetettebbek. A szakértők kilenc különböző változót, többek között a populáció méretét, az élőhelyek egyediségét, étrendet és alkalmazkodási képességet elemezték a klímaváltozás hatásainak függvényében.

A leginkább veszélyeztetett állat a kutatás szerint a narvál nevű cetféle, utána következik a jegesmedve, a hólyagos fóka, a grönlandi bálna és a rozmár. Legkevésbé a gyűrűsfóka és a szakállas fóka miatt kell aggódnunk. "A jegesmedvék veszélyeztetettsége ismert, mi szerettük volna az egész ökoszisztémára felhívni a figyelmet" – fogalmazott a lapnak Ian Stirling, a tanulmány egyik kanadai szerzője. "Sok olyan faj létezik, amelyeknek a jég a lételemük és ezért különösen sebezhetőek."

Az eredmény nem jelenti azt, hogy a narvál fog legelőször kihalni, ha a felmelegedés folytatódik, mivel a narválpopuláció jelenleg ötvenezer és nyolcvanezer közé tehető, jegesmedvéből viszont alig húszezer maradt. De bizonyos, hogy drasztikusan csökkenni fog a számuk és az elsők között fognak kihalni. "Lehetnek akár millióan is, ha a természetes élőhelyük eltűnik, nem fogják túlélni" – kommentálta a tanulmányt Terry Root, a Stanford Egyetem biológusa, aki nem vett részt a kutatásban. "A jegesmedvék egy kicsit jobban tudnak alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, a narválok szinte semennyire."

A narvál 5-6 méterre megnövő cet, a hím narválok nagyjából egy méterrel nagyobbak, mint a nőstények. A hímek felső állkapcsából két fog nő vízszintesen előre, az egyik agyarrá fejlődött, ami akár három méter hosszú is lehet – emiatt gyakran a tenger egyszarvújának is nevezik. Az agyar közepén idegpálya fut végig, az állat ezzel érzékeli a víz hőfokát, sótartalmát és a halrajok jelenlétére utaló szerves maradványokat. Az Északi-sark kemény jegének repedéseiben él, ezért fogja különösen érzékenyen érinteni a felmelegedés. Ahogy a jég elolvad, a narválok élőhelye eltűnik, ráadásul a narválborjúk jobban ki lesznek szolgáltatva a kardszárnyú delfinhez hasonló ragadozóknak.