Valér
2 °C
8 °C

Nem teljesülnek a kiotói célok

2005.06.23. 08:36
Bár az Európai Unió komoly összegeket áldoz a környezetvédelemre, még ebben a térségben is elúszni látszanak a kiotói célok. Tizenöt év alatt alig 1,7 százalékkal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának a mennyisége, szemben az előírt öt százalékkal.
Az Európai Unióban (EU) 1990 és 2003 között 5,5 százalékkal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátott mennyisége, 2003-ban azonban 1,5 százalékos növekedést regisztráltak - derül ki az Európai Környezetvédelmi Hivatal jelentéséből.

Alig csökkent

A tíz tavaly májusban csatlakozott tagország figyelmen kívül hagyásával készített statisztika szerint 1990-hez képest 1,7 százalékos volt a csökkenés, a legutolsó megfigyelt évben pedig 1,3 százalékos volt a kibocsátás növekedése. Stavros Dimas környezetvédelmi biztos a kiotói célok fényében kiábrándítónak nevezte a szerdán megjelent adatokat.

Az EU által is ratifikált kiotói egyezmény értelmében a tagországoknak az 1990-es szinthez képest 8 százalékkal kell mérsékelniük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a 2008 és 2012 közötti időszakban. A 2003-ban regisztrált 53 millió tonnás emissziónövekedést az egyes országok által áramtermelésre felhasznált szénmennyiség növekedése, illetve a megszokottnál hidegebb tél miatt intenzívebbé váló lakás- és irodafűtés magyarázza.

A leginkább Nagy-Britannia gázkibocsátása emelkedett 2002-höz képest, de jelentős emelkedést jegyeztek fel Olaszország és Finnország esetében is. A jelentés szerint a régi EU-tagok közül kiotói vállalásától a legmesszebb Ausztria, Dánia, Spanyolország, Portugália és Írország vannak.

Az Európai Bizottság továbbra is bízik a Kiotóban elfogadott célok teljesülésében, főleg azért, mert számos, a csökkentést szolgáló kezdeményezés a vizsgált időszak után lépett életbe. Környezetvédelmi szervezetek mindemellett élesen kritizálták az európai országok gyakorlatát, azt hangsúlyozva, hogy 1990-hez képest már több mint 5 százalékos mínuszban kellene lennie az EU-nak, ha tartani akarná a szavát.