Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az áram fele pocsékba megy a pécében

2007.06.13. 15:30
A Google és az Intel összefogott a számítógépgyártókkal, hogy energiatakarékos pécékkel küzdjenek együtt a klímaváltozás ellen. Húsz-harminc dollárból egyharmadára lenne csökkenthető egy átlagos pc fogyasztása.

Egy átlagos pc-ben az elektromos energia fele még azelőtt elvész, és hővé válik, mielőtt hasznosíthatná a számítógép, de szerverek esetében is 30 százalék körüli ez az arány - derült ki az Intel és a Google vezette Climate Savers Computing Initiative szervezet tanulmányából. Energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontból a számítógép legsúlyosabb gondjai tehát a tápegységben keresendők, mutat rá Urs Hölzle Google-alelnök a problémára.

90 százalék is elérhető

Hatékonyabb, modernebb alkatrészek használatával a tápegységekben elvesztegetett energia aránya tíz százalék körülire csökkenthető - a Google szerverei például 90-93 százalék közötti hatásfokkal dolgoznak. A probléma tehát nem technológiai, sokkal inkább anyagi természetű: a hatékonyabb tápegységek 20-30 dollárt tesznek hozzá egy pc előállítási költségéhez az Intel számításai szerint. Egy energiatakarékos szerver ma nagyjából egy év alatt spórol annyi áramot, amennyivel drágább hagyományos társainál.

Évente 71 milliárd kilowattóra

Persze nemcsak hardveresen lehet csökkenteni a fogyasztást: a Dell felmérése szerint már az is rengeteget számít, hogy egy számítógépet alapállapotban bekapcsolt energiatakarékos móddal adnak el, vagy azt a felhasználónak kell aktiválni.

A tápegységek cseréje, és a pc működésének optimalizálása (az éppen nem használt részegységek energiatakarékos készenléti állapotba helyezése) az egyharmadára csökkentheti a számítógépek fogyasztását, ami éves szinten 71 milliárd kilowattóra energia megtakarítását jelentené. Ennyi elektromos energia megtermelése ma 54 millió tonna széndioxid légkörbe juttatásával jár.