Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Világörökségi helyszíneket rombol klímaváltozás

2007.06.23. 16:04
Környezetvédelmi szervezetek – többek között a Greenpeace és a Climate Justice Programme – petíciót adtak át az ENSZ kulturális szervezetének, az Unescónak. A környezetvédők azt szeretnék, hogy az Unescón belül működő Világörökség Bizottság is kiálljon a globális felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gázok csökkentése mellett.

A bizottság éppen az új-zélandi Christchurchben ülésezik, a Greenpeace és a többiek ezért időzítették mostanra figyelemfelkeltő akciójukat. A környezetvédők szerint a klímaváltozás a világörökségi helyszínekre is hatással van, és olyan világörökségek is pusztulnak, amelyek a Unescónál nincsenek a veszélyeztetett helyszínek listáján – írja a BBC.

A Mount Everest is bajban van

A tiltakozók hat helyszínt név szerint is megemlítettek: az ausztráliai Nagy Korallzátonyt, a nepáli Sagarmatha Nemzeti Parkot (ahol a Mount Everest is található), a Belizei Korallzátonyt, a perui Huascaran Nemzeti Parkot, az amerikai-kanadai határon található Waterton-Glacier Nemzetközi Békeparkot és az ausztráliai Kék-hegységet. Az aláíró szervezetek úgy vélik, külön akciótervet és költségkeretet kellene létrehozni e hat helyszín megóvásáért.

A Nagy Korallzátony (kép: NASA)

A környezetvédők szerint az Unescónak harcolni kellene azért, hogy a Föld országai csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. A petíciót már 2004-ben elkezdték szövegezni, és 2006-ban is próbálkoztak vele, azonban a 21 ország által igazgatott bizottságnál akkor nem értek célt. A petíciót olyan neves környezetvédők is támogatják, mint a Mount Everestet megmászó Sir Edmund Hillary és a BBC természetfilmese, Sir David Attenborough.

A Világörökség Bizottság július 2-ig ülésezik Új-Zélandon, addig döntenek a petíció sorsáról. A következő napokban döntik el azt is, hogy a 45 új jelölt közül melyeket válasszák a világörökség részévé, illetve melyek azok a helyszínek, amiket veszélyeztetett kategóriába kell sorolni.