Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Helyreáll a Föld ózonrétege?

2003.08.01. 12:50
Amerikai kutatók azt állítják, hogy közvetlen bizonyítékot találtak a Déli-sark feletti ózonlyuk bezáródásáról. Eredményeik szerint lelassult az ultraibolya sugárzás ellen védő réteg bomlása, de még így is legalább 50 évbe telik, míg az ózonpajzs teljesen helyreáll.
Az Alabama egyetem kutatói, Michael Newchurch professzor vezetésével három műhold és három földi műszer utóbbi 20 évben gyűjtött adatait rendszerezték. Arra az eredményre jutottak, hogy a sztratoszféra felső rétegeiben, ahol az ózonpajzs legkülső része található, jelentősen lelassult az ózon lebomlásának sebessége.

"Az utóbbi évtizedekben folyamatosan, évtizedenként 8 százalékkal csökkent, de most már csak 4 százalék körül van tíz évre vetítve. Arra számítunk, hogy a folyamat néhány éven belül megfordul" - idézte a BBC Michael Newchurch szavait.

A CFC betiltása segíthetett

A kutató szerint a regenerálódást a káros kémiai anyagok nemzetközi tilalma segíti elő. Az első globális környezetvédelmi egyezmény, az 1987-es Montreali Jegyzőkönyv megtiltotta az ózon lebomlását előidéző anyagok használatát. A fluor-klór-szénhidrogéneket (CFC) korábban aeroszolok hajtóanyagaként és hűtőszekrények hűtőközegeként alkalmazták.

Bár az ózonpajzs felső rétegei a regenerálódás útjára léptek, az alacsonyabb régiókban ennél bonyolultabb a helyzet. Itt a globális felmelegedés megváltoztatja a hőmérséklet-eloszlást és az uralkodó szélirányokat. Ez visszaveti az ózonréteg javulását, fejtegette a kutató az amerikai kormány által rendezett konferencián. A tanulmány az amerikai geofizikai unió szaklapjában jelenik majd meg.

Newchurch és kollégái ennek ellenére abban bíznak, hogy még az évszázad közepe előtt helyreáll az eredeti egyensúly. Véleményük szerint a Montreali Jegyzőkönyv megmutatta, hogy mit lehet elérni nemzetközi egyezményekkel, és ez példa lehet a klímaváltozás kérdésében is.

Mit tud az ózon?

Az ózont három oxigénatomból álló molekulák alkotják. A magas légrétegekben elsődleges szerepe a káros ultraibolya sugárzás kiszűrése a napfényből. Ózon folyamatosan keletkezik és elbomlik a sztratoszférában, szennyezőanyagok nélkül ez a két folyamat egyensúlyban van.

A CFC-ből mintegy 30 kilométerrel a föld felszíne felett napfény hatására klóratomok szabadulnak fel, és katalizálják az ózon lebomlását. Ez a folyamat bonyolult meteorológiai feltételek mellett mehet végbe. Ilyen körülményeket a sarkvidéki felső légkör a hosszú téli hónapok során produkál. Amikor ezt követően az antarktiszi tavaszban visszatér a Nap, az ózonlyuk is megjelenik.