Márk
13 °C
28 °C

Nem veszélyesek a megsérült paksi fűtőelemek

2003.04.21. 13:48
Nem jelentenek veszélyt a környezetre a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának tisztítóberendezésben tárolt, megsérült fűtőelemei - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI-vel hétfőn.
Nem jelentenek veszélyt a környezetre a Paksi Atomerőmű 2. blokkjának tisztítóberendezésben tárolt, megsérült fűtőelemei - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI-vel hétfőn. Elmondta: a Központi Fizikai Kutatóintézet és a Budapesti Műszaki Egyetem által egymástól függetlenül végzett számításai szerint a tisztítótartályban elhelyezett fűtőanyag kazettáknál nem indulhatnak be a biztonságot veszélyeztető folyamatok.

Savazzák az atomot

Kováts Balázs beszámolt arról, hogy a karbantartáskor a reaktorból kivett és a tisztításnak alávetett fűtőelemeket jelenleg több száz köbméter víz veszi körül, amelyhez a napokban jelentős mennyiségű borsavat adagoltak. Magyarázata szerint a borsav elnyeli a maghasadást beindító neutronokat, megakadályozva, hogy a tartályban kedvezőtlen reakciók menjenek végbe.

A tájékoztató központ vezetője kitért arra is: a cég szakemberei a tisztítótartály fölé időközben egy fóliasátrat építettek, hogy felfogják és szakszerűen eltávolíthassák a kis mennyiségben ugyan, de még szivárgó radioaktív gázt. Kováts Balázs hangsúlyozta: az erőmű kéményénél mért radioaktivitás továbbra sem haladja meg a normál, üzemi mértéket.