József, Bánk
-6 °C
0 °C

Többszörös kártérítést kapott Paks

2004.01.16. 15:27
A Paksi Atomerőmű Rt. (PA) peren kívül megegyezett a tavalyi üzemzavarral kapcsolatos kártérítési igényéről a Framatome céggel, a PA számlájára már megérkezett kártérítés összege, ami többszörösen meghaladja a kár becsült, tízmilliárd forintos nagyságrendű összegét és a kárelhárítás kiadásait.
Kocsis István, a társaság vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a kialkudott kártérítési összeg titkos, ám a cég múlt évi részletes eredmény kimutatása már részben tartalmazza ezt az összeget, ami nyilvános lesz.

A Framatome a felelős

A Paksi Atomerőműben 2003. április 10-ről 11-re virradó éjszaka történt üzemzavar, a karbantartás miatt leállított 2. blokk reaktorcsarnokában radioaktív gáz megjelenését észlelték. A vizsgálatok egyértelműen megállapították, hogy a gáz az 1. aknába ideiglenesen telepített tisztítótartályból szivárog.

Az elvégzett belső és nemzetközi vizsgálatok megállapították, hogy az üzemzavar a fűtőanyag kazettákon történt lerakódások vegyi tisztítása közben, a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt következett be. Megállapították azt is, hogy a felelősség egyértelműen a tervező és gyártó céget, a Framatome ANP francia-német konzorciumot terheli, ugyanakkor az atomerőmű vezetése is elismerte, hogy a technológia ellenőrzési és engedélyeztetési eljárása során nem tárták fel annak hiányosságait.

Nyáron kezdhetnek szerelni

A második blokkon idén elvégzendő feladatokkal kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte: az orosz TVEL konzorcium és a paksi szakemberek az ütemterveknek megfelelően dolgoznak az elhárítási munkákhoz szükséges műszaki dokumentációk és feltételek megteremtésén, hogy a tevékenységek megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyek minél előbb rendelkezésükre álljanak.

Kocsis István utalt arra, hogy a helyreállítási ütemterv szerint a tervezési munkák ez év február végéig lezárulnak, majd az elvi engedélyek beszerzését követően, április végén egy újabb tervezési fázis következne.

Az egyedi engedélyek beszerzése június végén megtörténhet és a gyártás és szerelés fázisa az elképzelések szerint október elején fejeződik be. Ez után egyhónapos helyreállítás engedélyezési szakasz jön, amelyet az üzemanyagok és a tartály eltávolítása követ. A tervek szerint ez a munkafázis már átnyúlik 2005. február elejére.

Kisebb veszteség

Kocsis István elmondta azt is, hogy a PA 2003-ban 6 milliárd forint adózás előtti vesztséget ért el, ami 2,3 milliárddal kevesebb a tervezettnél, ám 9,6 milliárd forintos nyereségromlás a 2002. évhez viszonyítva.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a társaság közgyűlése elfogadta a cég 2003-2007. közötti időszakra szóló középtávú fejlesztési, beruházási programját, amelyre 59,8 milliárd forintot fordítanak és finanszírozását teljes egészében a cég saját forrásból biztosítja. A beruházásra szánt összeget egyrészt a termelő berendezések szinten tartására, másrészt a termelést kiszolgáló eszközök pótlására, harmadrészt pedig az infrastruktúra és szervezeti működés fejlesztésére fordítják.