Bernadett
0 °C
4 °C

Tovább csökkent a sugárzás Pakson

2003.04.20. 13:21
Tovább csökkent vasárnapra a radioaktív sugárzás a Paksi Atomeromu 2-es blokkja körül - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI-vel.
Kováts elmondta: a mérőműszerek jelzései alapján a blokk kéményén kiáramló gáz aktivitása visszaállt az üzemi mértékre. Értékelése szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy sikerült helyreállítani és többszörösen biztosítani a súlyos üzemzavar forrását jelentő tisztítótartály hűtését, továbbá befejeződött a radioaktív gáz eltávolítására szolgáló szűrőrendszer, valamint az ellenőrző és mérőműszerek telepítése.

Jönnek az orosz mérnökök

Kováts Balázs közlése szerint folyamatos munkát végeznek azok a szakértői bizottságok, amelyek feladata, hogy kidolgozzák a tisztítótartályban lévő fűtőanyag-kazetták szállításának és biztonságos elhelyezésének legoptimálisabb módját.

Hozzátette: a jövő héten érkeznek Paksra az atomerőmű fűtőanyagát szállító orosz TVEL vállalat mérnökei, akiknek nagy tapasztalatuk van a fűtőkazetták kezelésében, az azokkal kapcsolatos problémák megoldásában. A szakértőket a Paksi Atomeromu Rt. vezetése kérte fel, működjenek közre a 3-as fokozatú üzemzavar elhárításában.

Vizsgálják a mulasztást

A vezető elmondása szerint a súlyos üzemzavarral kapcsolatban még nem állapítottak meg emberi mulasztást, ugyanakkor egy grémium dolgozik a kérdés tisztázásán. A tisztítótartály egy német-francia cégtől származik, az üzemeltetését pedig németek végezték.