Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vártnál súlyosabb üzemzavar Pakson

2003.04.17. 12:01
A múlt csütörtöki üzemzavart akkor kettes fokozatúnak minősítették, a vizsgálat során azonban kiderült, hogy egy fokkal súlyosabb a helyzet. Az erőműből radioaktív gáz jutott ki a szabadba, ám nem okozott mérhető változást a környezet sugárzásában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a lakosságot nem fenyegeti sugárveszély.
A korábbi 2-es helyett 3-as fokozatú üzemzavar történt április 10-én Pakson - tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát csütörtökön a Paksi Atomerőmű Rt. A cég közleménye szerint befejezték az ideiglenesen telepített fűtőanyag tisztítórendszer szétszerelését, fedelének leemelését a gázszivárgás körülményeinek kivizsgálása keretében.

Jelentős sérülések

Víz alatti tévékamarákkal megvizsgálták a 30 fűtőanyagköteget tartalmazó tisztítótartály belsejét és megállapították, hogy a kötegek többsége jelentősen megsérült. Az új tények ismeretében minősítették súlyosabbnak az üzemzavart. Az új minősítést a nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága jóváhagyta. A vizsgálat szerint a gázszivárgás nagy valószínűséggel hűtési hiányosságokra vezethető vissza. A vizsgálatba külső szakértőket is bevonnak.

Elenyésző szivárgás

A gázszivárgás mértéke az elmúlt napokban jelentősen csökkent, és a tisztítótartály kinyitása után sem emelkedett meg. A radioktív gáz az erőmű kéményén keresztül kikerült a környezetbe, a gázkibocsátás a kéményen keresztül folyamatos, de mennyisége olyan elenyésző, hogy változást az erőmű területén és annak körzetében a nagypontosságú mérések sem mutatnak ki. A környezeti sugárzási állapot változatlan, a természetes háttérsugárzáshoz képest továbbra sincs eltérés. Az erőmű másik három blokkja zavartalanul üzemel.

A környezeti kibocsátások az elmúlt órákban sem növekedtek, a környezeti radioaktivitás mérésére összehangolt program indult - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t az Országos Atomenergia Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a paksi üzemzavarral kapcsolatban. A lakosságot nem fenyegeti sugárveszély, óvintézkedések bevezetését, illetve azokra való felkészülés jelenleg semmi sem indokolja.

A paksi atomerőműben a 2-es blokk reaktorában radioaktív gáz megjelenését észlelték a műszerek április 10-én késő este. Az erőmű szakemberei akkor arról tájékoztattak, hogy valószínűleg a karbantartás miatt leállított blokkból kivett kazetták valamelyikéből szivárgott a gáz. Korábban már megkezdték a kazetták tisztítását.

Deformálódott kazetták

A vizsgálathoz április 16-án este leemelték a tisztítótartály fedelét, és videokamerát juttattak a tartályba. A felvételek alapján kiderült, hogy a kazetták állapota az előzetesen becsültnél rosszabb, túlnyomó többségük elvesztette geometriai épségét, erősen deformálódott, illetve burkolata felnyílott - tartalmazza a közlemény.

A tájékoztatás szerint a fokozottan károsodott fűtőelemek biztonságos kezelése számos új problémát vet fel. Az erőműben néhány új mérési és tartalékhűtési rendszert állítanak üzembe.