Emőke
-4 °C
9 °C

Csökken a sugárzás Pakson

2003.04.19. 12:20
A Paksi Atomerőműben a belső intézkedéseknek köszönhetően a 2-es blokk körül folyamatosan csökken a sugárzás mértéke. A fűtőanyagok elhelyezése azonban korántsem lesz könnyű feladat, ugyanis Magyarországon nincs nagy radioaktivitású hulladéktároló.
Hatérérték alatti aktivitás

Kováts Balázs, a cég tájékoztató- és látogató központjának vezetője elmondta, hogy sikerült helyreállítani és többszörösen biztosítani a súlyos üzemzavar forrását jelentő tisztítótartály hűtését, továbbá befejeződött a radioaktív gáz eltávolítására szolgáló szűrőrendszer, valamint az ellenőrző és mérőműszerek telepítése. Elmondása szerint a 2-es blokk kéményén a környezetbe jutó radioaktív gáz aktivitása jóval a megengedett határérték alatt van, szinte alig mérhető.

Hová kerüljön a fűtőanyag?

A hét végére megalakult az a 8 szakértői csapat, amelyek feladata, hogy kidolgozzák a tisztítótartályban lévő fűtőanyag-kazetták szállításának és biztonságos elhelyezésének legoptimálisabb módját. Az áramlástani, reaktorfizikai, biztonságtechnikai és többek között logisztikai kérdések megoldásában az erőmű mérnökein kívül hazai egyetemi kutatók, valamint német és orosz szakemberek is részt vesznek. Kováts Balázs szavai szerint a legtöbb kérdés a sérült fűtőelemek végleges elhelyezésével kapcsolatban vetődhet fel.

Felszíni tároslás szükséges

Magyarországon nincs nagy radioaktivitású hulladéktároló, atomhulladék importját pedig egyetlen állam sem vállalja szívesen. Egyelőre nem tudni, vajon a 2-es blokk kazettái elhelyezhetőek az erőmű területén álló kiégett fűtőelemek átmeneti tárolójában. Kováts példaként hozta fel, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az atomhulladékot a föld felett, jól őrzött területeken, sugárbiztos acélkonténerekben tárolják.

Vizsgálják a mulasztást

A vezető elmondása szerint a súlyos üzemzavarral kapcsolatban még nem állapítottak meg emberi mulasztást, ugyanakkor egy grémium dolgozik a kérdés tisztázásán. A tisztítótartály egy német-francia cégtől származik, az üzemeltetését pedig németek végezték.