Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

'Technológiai baki' Pakson

2003.05.07. 15:17
A paksi atomerőmű 2. blokkján május 3-án a korábbi tisztítás során megsérült kazettákat tároló medencébe vegyszert adagoltak, és ezt követően a kezelők gázképződést és a neutronellenőrző rendszeren rövid ideig a mutatott érték lengését tapasztalták, tájékoztatott az Országos Atomenergia Hivatal.
A gázképződés nem befolyásolta a radioaktív helyzetet, mondta Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) műszaki főosztályvezetője az MTI-nek. Az üzemeltető az eseményt az OAH-nak bejelentette, a hatóság megkezdte az esemény kivizsgálását.

Hidrazin

Lux Iván magyarázata szerint a hidrazinos kezelés bevett technológia az atomerőművekben, amellyel elősegítik a vízben oldott radioaktív jód eltávolítását.

Mint mondta, a vizsgálat eddigi adatai szerint az történhetett, hogy a hidrazint nem a szokásos módon, a pihentető medencén, hanem egy másik aknán keresztül adagolták a tisztítótartály vizéhez.

Hangsúlyozta: a gázképződés, valamint a neutronellenőrző rendszeren a mutatott értékek ingadozása nem befolyásolta a radioaktív helyzetet.

Más okok

Megjegyezte: a mérőműszereknek az eseményt követő jelzései nem jelentik automatikusan a neutronszám csökkenését, vagy növekedését, az ingadozásnak más okai is lehettek.

Lux Iván véleménye szerint "technológiai baki" történt, amelynek pontos körülményeit, valamint azt, hogy ezért ki a felelős, a mindenre kiterjedő vizsgálat fogja kideríteni.

Arra a kérdésre, miszerint a jelenlegi kényes helyzetben miért csak most tudatták ezt a közvéleménnyel, a főosztályvezető azt mondta: a Paksi Atomerőmű Rt. május 6-án délután jelezte a történteket, az OAH ezt követően döntött a tájékoztatásról.