Elemér
0 °C
10 °C

Személyi mulasztás történt Pakson

2003.05.08. 19:23
Személyi mulasztást és a Paksi Atomerőműben érvényes tájékoztatási menetrend megsértését állapította meg az a vizsgálat, amelyet a sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartályába történt múlt szombati vegyszeradagolás után rendeltek el a vállalatnál. Medgyessy Péter miniszterelnök rendkívüli beszámolót kért Paks ügyében, péntektől Aszódi Attila egyetemi docens miniszteri biztosként működik közre az üzemzavar felszámolásában.
A vizsgálat szerint a vegyi beavatkozás rendelkezett jóváhagyott programmal, viszont a végrehajtás során ettől eltértek, mondta el Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője lapunknak.

Kocsis azonnali leváltását követeli a Greenpeace
A Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, Kocsis István azonnali leváltását követeli az újabb paksi eseménnyel, a gázképződéssel, valamint a nem időben adott tájékoztatással kapcsolatban a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet. Ezek a történések is bizonyítják a környezetvédő szervezet szerint, hogy mennyire felelőtlen terv az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása. A környezetvédő szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában rámutat: egész Európában komoly kampány folyik az atomerőművek bezárása érdekében.
Neutroningadozás

Május 3-án hidrazint adagoltak a 2. blokk mellett elhelyezett tisztítótartályba, de a művelet a pihentető medence helyett az azzal összeköttetésben lévő szerelőmedencén keresztül történt. Ez gázképződéssel és a neutronellenőrző műszerek által mért értékek ingadozásával járt.

A hidrazin adagolása bevett gyakorlat az erőműben, mondta el kérdésünkre Kováts Balázs. Az anyag oldatban tartja a vízben levő jódot, nem hagyja, hogy a levegőbe távozzon, így az kiszűrhető a vízből. A folyamat azonban pezsgéssel jár, mivel nitrogén szabadul fel, emiatt hullámoztak a neutrondetektor jelzései. Az eseménynek nem volt biztonsági kockázata, radioaktív anyag kibocsátására sem került sor.

Mint mondta, a vizsgálat személyi mulasztást állapított meg. A felelősség megállapítása jelenleg is folyik, ezért egyelőre nem közölték a vétkes nevét. Az eseménnyel kapcsolatban nem teljesültek az atomerőműben történő eseményekre érvényes tájékoztatási menetrend szigorú követelményei.

Megkésett tájékoztatás

A felügyeleti szervek és a hatóság nem kapott időben értesítést az erőmű felelős biztonsági szervezetétől, így a közvélemény tájékoztatása is megkésett. Az erőmű a május 3-i eseményt május 6-án délután jelentette az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH).

Az atomerőmű vezérigazgatója szerdán azonnali intézkedéseket hozott, mondta Kovács Balázs. Ennek megfelelően soron kívül kell értékelni minden olyan eseményt, amely a sérült fűtőanyaggal vagy az üzemzavar következményeinek felszámolásával kapcsolatos. A továbbiakban azonnal, a szokásos egyeztetések mellőzésével kell tájékoztatni a vezérigazgatót és az erőmű kommunikációs vezetőjét.

Az április 11-i üzemzavar vizsgálata egy hónapot vett igénybe. Az üzemzavarról készülő jelentést vasárnap adják át az Országos Atomenergia Hivatalnak, mondta el a az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője.

Medgyessy soron kívüli tájékoztatást kért

Medgyessy szerdán soron kívüli tájékoztatást kért a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójától, valamint az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójától a paksi atomerőmű 2. blokkja mellett lévő pihentető medencével összeköttetésben lévő 1. sz. aknába május 3-án történt hidrazin adagolással kapcsolatban.

Az üzemzavar és következményei minél hatékonyabb és biztonságosabb felszámolásának elősegítése érdekében Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter miniszteri biztost nevezett ki az üzemzavar felszámolását végző szakértői team mellé. A biztos dr. Aszódi Attila egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese.