Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Miniszteri biztos és műszerhiba Pakson

2003.05.09. 16:20
Miniszteri biztost neveztek ki a Paksi Atomerőműben történt üzemzavar felszámolásának koordinálására. A zöldek azt szeretnék, ha a vizsgálatot kivennék az atomenergia-hivatal kezéből. Az erőmű egyik detektora szerdán a háttérsugárzás többszörösét mérte, de kiderült, hogy a műszer meghibásodott.
A Paksi Atomerőműben történt súlyos üzemzavar kárelhárítása napi együttműködést tesz szükségessé az atomerőmű, az Országos Atomenergia Hivatal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium között, ezért miniszteri biztost neveztek ki erre a feladatra Aszódi Attila személyében, közölte Csillag István gazdasági miniszter, aki a megbízólevelet pénteken adta át a Paksi Atomerőműben.

A tárca vezetője kiemelte: a miniszteri biztos feladata, hogy közreműködjön az esemény felszámolásában, felügyelje és segítse a három említett szervezet közti együttműködést. Intézkedési joga abban van, hogy javaslattal, kezdeményezéssel éljen a három szervezet felé; ez több mint tanácsadás, de kevesebb, mint bármilyen munkáltatói jog, fogalmazott Csillag István.

A zöldek szerint csak szerencse volt

Huszonhárom környezetvédő szervezet követeli, hogy a kormány a tisztítótartály-baleset kivizsgálását vegye ki a berendezés üzemeltetési engedélyét kiadó az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) kezéből.

A paksi üzemzavar ügyében az MTI-hez pénteken eljuttatott állásfoglalás szerint, amelyet az Energia Klub kezdeményezésére adtak ki, elengedhetetlennek tartják, hogy az ügy tisztázását az OAH-tól és Pakstól teljesen független, az EU vagy ENSZ megfelelő szakmai testülete által irányított eljárásban végezzék el. Ugyancsak elmarasztalják az OAH-t a balesetet követő tájékoztatási politikájáért.

A zöldek szerint - jóllehet, a közvélemény erről eddig nem értesült - csupán a vakszerencsén múlott az, hogy a tisztítótartályban a felhasadozó kazettákból kihullott urán-pasztillák halmaza nem került ún. "kritikus állapotba" és nem indult el az ellenőrizhetetlen láncreakció, beláthatatlanul súlyos környezeti és egészségügyi következményekkel.

A szervezetek szerint jogszabálysértésekkel és az okozott környezetveszélyeztetéssel összefüggésben pedig szükségesnek tartják felvetni a büntetőjogi felelősség kérdését. Ugyanakkor a környezetvédők óvnak a kérdés átpolitizálásától, amely szerintük megakadályozhatja a technológiai hibáktól károsodott három paksi blokk ügyében az objektív döntéshozatalt.

Hibás műszer

A Paksi Atomerőmű Rt. pénteken közleményben jelentette, hogy május 7-én a kilenc, folyamatos méréseket végző környezetellenőrző állomás közül a 2-es számú közel egy órán keresztül a megszokott háttérsugárzáshoz képest magasabb értéket jelzett, de a mért érték növekedése nem volt valós. A vizsgálat megállapította, hogy a kérdéses gammadózis-teljesítményt mérő műszer meghibásodott, ezért a detektort kicserélték.

A műszer jelzése szerdán 18 óra 40 perc és 19 óra 30 perc között a háttérsugárzás szokásos 70-100 nanosievert/óra értékhez képest 250 nanosievert/óra szintig emelkedett. Az erőmű sugárvédelmi szolgálata soron kívül ellenőrizte a rendszer méréseit, amely alapján kizárták a háttérsugárzás emelkedését.

A közlemény szerint csütörtökön laboratóriumi mérésekkel is ellenőrizték az előző napi radioaktív kibocsátásokat. Kiértékelték a 2-es számú környezetellenőrző állomásról vett mintákat, és helyszíni méréseket is végeztek annak körzetében. Ezek a vizsgálatok is azt igazolták, hogy a kérdéses gammadózis-teljesítményt mérő műszer meghibásodott.