Edina
2 °C
15 °C

Lemondott az atomerőmű biztonsági igazgatója

2003.05.20. 16:13
Lemondott a Paksi Atomerőmű biztonsági igazgatója, és számos vezető tisztségviselőt is lefokoztak az áprilisban történt baleset miatt. Kocsis István vezérigazgató kedden hozta nyilvánosságra a baleset felelőseinek listáját, valamint azt, hogy melyikük milyen megrovásra számíthat.
Vámos Gábor biztonsági igazgató a keddi nappal lemondott tisztségéről, amelyet az igazgató elfogadott. A HavariaPress értesülése szerint a műszaki igazgatót és a műszaki osztályvezetőt egy évre alacsonyabb beosztásba helyezik, a lefokozás miatt mindkettejük munkabére is csökken. Az atomerőmű nukleáris osztályvezetője írásbeli figyelmeztetésben és prémium-megvonásban részesül. A műszaki igazgatóval szemben ugyanakkor - egészségi állapotára tekintettel - felfüggesztették a vizsgálatot.

Alaptalan a párhuzam

Nemzetközi szakértők jöhetnek
Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kedden levélben arra kérte a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (IAEA), hogy elkészülte után tanulmányozza át a Paksi Atomerőműben 2003. április 10-én történt üzemzavarral kapcsolatos jelentést.

A távirati iroda által ismertetett közlemény szerint Csillag István, az Országos Atomenergia Bizottság (OAB) elnökeként arra is kéri Mohamed ElBaradeit, az ENSZ szakosított szervezeteként működő független IAEA elnökét, hogy szakembereik helyszíni vizsgálatokat is folytassanak a Paksi Atomerőműben.

A miniszter arra számít, hogy a vizsgálat 2003. június második felében megkezdődik azzal a céllal, hogy az üzemzavar körülményeit, okait és lehetséges tanulságait összegezze és arról részletes írásos tájékoztatást adjon az OAB és a magyar kormány részére.

Kocsi István egy korábban megtartott sajtótájékoztatón szakszerűtlennek és minden alapot nélkülözőnek nevezte azt a sajtóban megjelent állítást, amely a Paksi Atomerőműben történt üzemzavart Csernobillal hasonlítja össze. Pakson ugyanis nem olyan típusúak a reaktorok, mint Csernobilban, ráadásul a nemzetközi eseményskála 1991-es létrehozása óta több mint húsz INES 3 besorolású esemény történt a világon.

A kibocsátásokra vonatkozóan Európában nincs még közösen elfogadott norma, ezért az atomerőmű nem sértett meg uniós előírást. Ha lenne elfogadott norma, akkor sem sérthették volna meg, hiszen többször elhangzott, hogy a lakosságot semmiféle többletterhelés nem érte, mondta a vezérigazgató.

Leállítják a négyes blokkot

Az erőmű vezetője két üzemi eseményről is hírt adott: a kettes blokkban a hatósági jóváhagyás után hibátlanul elvégezték jódionok megkötésére szolgáló hidrazin adagolását; a négyes blokkban pedig megkezdődött a tervszerű karbantartás, ami az ütemezés szerint 24 napot vesz igénybe.

Az A2-es mérőállomás által mért megnőtt, ám az intézkedési érték felét sem elérő gammasugárzásról Vámos Gábor biztonsági igazgató elmondta: a mérőműszer május 7-én kilengett, és ekkor detektorcserét végeztek. Időközben a laborvizsgálatok bizonyították, hogy a mérőműszer nem volt hibás. Elmondása szerint mindkét esemény közös okra, egy anyagvizsgálatra vezethető vissza, amelyet a mérőállomás közelében végeztek, és amelyet a kivitelező cég nem jelentett be az erőmű sugárvédelmi szolgálatának.

Az MDF is körülnézett Pakson

A mai napon az MDF parlamenti frakciójának vezetői az erőműbe látogattak, hogy hiteles, első kézből származó információkat kapjanak a történtekről és a vizsgálatok eredményéről. A képviselők összességében megnyugtató benyomást szereztek, írta az MTI.

Herényi Károly, az MDF parlamenti képviselőcsoportjának vezetője úgy látja, hogy "a hiba kijavítása jó kezekben van, a mérnökök kézben tartják a folyamatot, a sérült kazetták izolálása és biztonságos helyre szállításának tervezési folyamata rendben van."

Nem szerencsés a felelősök nevesítése

Font Sándor frakcióvezető-helyettes aggályainak adott hangot a felelősök nevesítésével kapcsolatban. "A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) rendszerint nem ajánlja a felelősségre vonást az atomerőműveknél, helyette megbeszélést javasol; az a tapasztalat ugyanis, hogy ilyenkor megbomlik az a bizalom, amellyel apróbb üzemzavarok esetén is feltárják a dolgozók a problémák okait" - fejtette ki álláspontját az MDF-es politikus.

Font Sándor úgy látja, hogy az atomerőmű jelenlegi csökkentett teljesítménye a szennyezett kazetták folyamatos cseréjével és az új, tiszta fűtőelemek behelyezésével két év után megoldódik, és visszaállhat teljes kapacitásra az erőmű. "Addig természetesen veszteségek vannak; az egy másik, szakértői kérdés, hogy a veszteségekért ki, milyen mértékben felelős" - jegyezte meg.