Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Nemzetközi ellenőrök jönnek Paksra

2003.05.21. 16:30
Várhatóan június közepén érkeznek meg Paksra a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői, közölte Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. Illés Zoltán fideszes képviselő büntetőfeljelentést tesz ismeretelen tettes ellen nukleáris létesítmény üzemeltetésével való visszaélés miatt. Pakson bejelentették, hogy a kedden a négyes blokk turbinájának gépházában karbantartás közben kisebb kábeltűz keletkezett.
A NAÜ segítségét Csillag István gazdasági miniszter, az Országos Atomenergia Bizottság (OAB) elnöke kérte, a miniszter levelét Rónaky József kedden Bécsben adta át az ügynökség nukleáris biztonságért felelős főigazgató-helyettesének, Tomihiro Taniguchinak. Az OAH hatósági tevékenységére is kiterjedő 7-10 napos vizsgálat költségeit részben a NAÜ, részben az OAH állja majd, eredményeiről az ellenőrök jelentést készítenek a kormánynak.

Rónaky elmondta, hogy az OAH saját vizsgálatot is folytat, ennek eredményeiről május végén küldi el a jelentést a kormánynak, és ekkor tájékoztatják a nyilvánosságot is. A főigazgató előzetesen közölte, hogy az április 10-i üzemzavart valószínűleg hűtési elégtelenség okozta.

Illés feljelentést tesz

Illés Zoltán büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen nukleáris létesítmény üzemeltetésével való visszaélés miatt, tudta meg az Index a fideszes képviselőtől. Emellett Illés azt is el kívánja érni, hogy zárják be a 2-es blokkot, ahol az üzemzavar történt. A fideszes képviselő követeli, hogy a Paksi Atomerőműre vonatkozó katasztrófatervet ismertessék a környező települések lakosaival, mert tudomása szerint még a polgármesterek sem tudják, mi a teendő, ha megszólalnak a riasztók.

Az erőmű is vizsgálatot akart

Amennyiben a NAÜ szakértőinek felkérése nem történt volna meg az OAH vezetője, illetve a gazdasági miniszter részéről, úgy a Paksi Atomerőmű Rt. kezdeményezi azt, jelentették be az erőmű vezetői szerdai sajtótájékoztatójukon. Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes közölte: a keddi cégvezetői értekezleten született döntés arról, hogy az atomerőmű a biztonsággal kapcsolatos események értékelésére vizsgálatot kér a NAÜ-től.

Kocsis István vezérigazgató ezzel kapcsolatban utalt arra a korábbi kijelentésére, miszerint az erőmű nyitott egy ilyen vizsgálatra, és azt szeretnék, ha ez minél hamarabb elindulna. Miután az atomerőmű biztonsági és műszaki ellenőrzési rendszerének javítását végre akarják hajtani, nagyon hasznos egy olyan NAÜ-vizsgálat, amely ehhez támpontokat ad, mondta.

Kábeltűz

A vezérigazgató az elmúlt nap üzemi eseményeit ismertetve elmondta: a négyes blokk karbantartása során a turbina gépházában anyagcsiszolás közben egy kipattanó szikra kisebb kábeltüzet okozott. A megfelelően előkészített takarásnak, valamint a tűzőr beavatkozásának köszönhetően a kábelek jelátviteli képessége nem károsodott, csak a külső védőköpenyek sérültek.

Személyi konzekvenciák

Az Energia Klubnak a műszaki vezérigazgató-helyettes felelősségét firtató kérdésére reagálva a vezérigazgató közölte: Hetzmann Albert nem rendelkezett olyan feladat- és hatáskörrel, ami ebben a kérdésben intézkedésre jogosította volna. A tisztítási technológia tervdokumentációjának ellenőrzésével kapcsolatos felelősség a műszaki és biztonsági igazgatóságokat érintette, nem pedig az üzemviteli igazgatóságot, amelyet Hetzmann Albert irányított.

Az Energia Klub megállapítására - miszerint az áprilisi üzemzavar kapcsán hozott személyi intézkedések munkajogi aggályokat vetnek fel, mert megelőzték az OAH hivatalos jelentését - Kocsis István leszögezte: a Paksi Atomerőműnek kötelessége saját vizsgálata alapján eljárni. Ezt egyébként Rónaky József, az OAH főigazgatója is megerősítette a budapesti sajtótájékoztatón, amikor elmondta, hogy a személyi kérdésekben nem az OAH, hanem az erőmű vezetése hivatott dönteni.

A vezérigazgató jelezte: az új vezetői megbízatásokat csütörtökön sajtótájékoztatón ismerteti.