Donát
-4 °C
2 °C

Hiányos a paksi jelentés

2003.05.30. 12:59
Az Országos Atomenergia Hivatal szerint a Paksi Atomerőmű jelentése tartalmilag elfogadható, ugyanakkor hiányolták belőle az önkritikus hangvételt; a dokumentum az okokat egyoldalúan tárgyalja, és lényegében csak az alvállalkozó Framatome ANP munkatársaival foglalkozik.
Hamarosan belenéznek a tartályba

Vöröss Lajos, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgató-helyettese elmondta, hogy a tartály jelenleg stabil, biztonságos állapotban van. Ugyanakkor fontos fordulópontot jelent a hamarosan várható belső vizuális vizsgálat, amikor egy kamerával megvizsgálják a tartály alján azokat a részeket, amelyek állapota jelenleg ismeretlen. Elmondása szerint a kamera leengedését éppen azért halogatják, mert nem ismerik a kivizsgálandó területet. Először elemzéseket készítenek többek között arról, hogy mit tegyenek, ha odalent történik valami, ha esetleg valami elmozdul.

A főigazgató-helyettes elmondása szerint a jövőben sor kerül a tartály leválasztására az erőmű rendszeréről. Hosszabb távon a legfontosabb feladatnak a fűtőelemek elszállítását, elhelyezésük biztonságos megoldását tekintik.

Rossz a biztonsági kultúra

Vöröss Lajos elmondta, hogy a PA jelentése csupán 1-2 nap eseményeire korlátozódik, az OAH vizsgálata azonban körülbelül 10 napot ölel át, ráadásul ők az üzemzavar előzményeit is alaposabban megvizsgálták. Többek között megállapították, hogy gőzfejlesztőkben keletkező lerakódások kapcsán az elmúlt években egyre súlyosabb hibák láncolata jött létre. Vöröss elmondása szerint az atomerőmű biztonsági kultúrájáról már korábban és most is megállapították, hogy az "nem elegendően jó, és nem mutat javulást."

Lux Iván, az atomhivatal műszaki főosztályvezetője a tájékoztatón elmondta, hogy a sérülés közvetlen oka a hűtési elégtelenség volt, amint az a PA jelentésében is szerepelt. A hűtési elégtelenség többek között azért következhetett be, mert a korábban használt hétkazettás tisztítóberendezés működését megfelelőnek találták, és emiatt az új, harminckazettás rendszert alaposabb vizsgálatok nélkül engedélyezték. Ezért nem figyeltek föl azokra a különbségekre, amelyek elősegítették az üzemzavar keletkezését. Rónaky József, az OAH főigazgatója elismerte, hogy a hivatal az eljárás során nem teljes alapossággal járt el.

A magyar atomtörvények szerint a nukleáris technológia biztonságos használatáért, az atomerőmű biztonságáért az üzemeltető felel, vagyis a Paksi Atomerőmű Rt. A tervező felelőssége egészen más lapra tartozik, hiszen a berendezéssel kapcsolatos problémákról már a PA és a Framatome ANP magánszerződése alapján folytathat tárgyalásokat a két érintett, mondta Vöröss.

A dokumentumokat bárki megvizsgálhatja

Rónaky József elmondta, a tizenkilenc oldalas jelentés magyar és angol nyelvű változata az OAH honlapjára is kikerül. A munkájuk során felhasznált, esetenként több száz oldal terjedelmű dokumentumokat nem töltik föl az weboldalra, de azokat bárkinek a rendelkezésére bocsátják további vizsgálódás céljára.