Géza
-11 °C
-4 °C

Tisztítás helyett újakra cserélik a kazettákat Pakson

2003.06.17. 15:24
A paksi atomerőmű 1-es blokkjában hamarosan megkezdődő karbantartás alkalmával az erősen szennyezett kazettákat tisztítás helyett újakra cserélik. A 2-es blokkban áprilisban bekövetkezett üzemzavar a kazetták tisztításának következménye volt.
Az erősen szennyezett kazettákat tisztítás helyett új fűtőanyagra cserélik a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának hamarosan elkezdődő nagy karbantartása során, közölte kedden Kovács József, az erőmű üzemviteli igazgatója Pakson az erőmű sajtótájékoztatóján.

A négyévenként sorra kerülő művelet június 28-án kezdődik az 1-es blokkon és két hónapot vesz igénybe. Kováts Balázs kommunikációs vezető ezzel kapcsolatban elmondta: a nagy karbantartások alkalmával teljesen kiürítik a reaktort és a negyedik éve használatban lévő kazettákat újakra cserélik.

Nem teszik vissza

A többit - amelyeket az éves karbantartások során cseréltek és normál esetben vissza kellene rakni - most egy hidraulikus ellenállásmérő rendszerrel egyenként megvizsgálják, hogy megfelelnek-e a kritériumnak.

Amennyiben a fűtőelem olyan mértékű szennyezettséget mutat, amely teljesítménycsökkenést okozhatna a reaktor működésében, az eddigi gyakorlattól eltérően nem teszik vissza, hanem friss fűtőanyag kerül a helyébe, közölte Kováts Balázs.

Mint ismert, a 2-es blokkban áprilisban bekövetkezett üzemzavar az éves karbantartáskor kiszűrt, lerakódással szennyezett kazetták tisztításának a következménye volt.

Szerdán mennek Paksra az ellenőrök

Kováts Balázs tájékoztatása szerint várhatóan szerdán érkezik Paksra a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 11 fős delegációja, hogy tájékozódjon az üzemzavar körülményeiről. A kommunikációs vezető beszámolt arról: folytatódik a sérült kazettákról készített videofelvétel értékelése.

A felvételt átadják a helyreállítás feladataira pályázó két cégnek, az orosz Tvel és a Framatome ANP (FANP) francia-német konzorciumnak, hogy a meghosszabbított határidőig felhasználhassák koncepciójuk kidolgozásához, illetve módosításához. Az eredetileg június 12-ére kitűzött határidőt az FANP kérésére hosszabbították meg két héttel.