Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szétszerelték Pakson az 1-es blokkot

2003.07.15. 16:10
Befejeződött a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának a négyévenkénti karbantartáshoz szükséges szétszerelése, és hétvégén várhatóan a reaktor teljes fűtőanyagtöltetét is kiemelik, közölte Kocsis István vezérigazgató keddi sajtótájékoztatóján.
Az 1-es blokknál az 1. számú turbina teljesítménynövelő felújítására is sor kerül, ami 3 megawattos növekedést jelent majd, mondta a vezérigazgató.

Összeállt a feladatterv

Az április 10-11-én történt súlyos üzemzavar helyreállítási programjával kapcsolatban elmondta: a 2. blokk sérült fűtőelemeit tartalmazó tisztítótartály önálló bóradagolását megoldották, így ez a munkafolyamat függetlenné vált az azonos légtérben lévő 1. blokktól.

A hét végén az eddigi 2 neutronfluxus-mérő kiegészült egy harmadik műszerrel, ezáltal is növekedett a biztonság a 2. blokkban, hangsúlyozta a vezérigazgató.

Kocsis István kérdésre válaszolva közölte: összeállt az elhárítás feladatterve, az a műszaki lépéssorozat, amellyel az üzemzavar felszámolását végrehajtják. A gazdasági miniszter által összehívott szakértői csoport ennek az áttekintését is elvégzi majd, észrevételeikre a Paksi Atomerőmű igényt tart, hangsúlyozta.

Leállt egy reaktorszabályozó rúd

Az MTI érdeklődésére elmondta: az atomerőmű - mint fő felelős - össze fogja állítani, hogy milyen globális, az egész folyamatra kiterjedő engedélyezésre van szükség, ezen túl javaslattal fordul az Országos Atomenergia Hivatalhoz atekintetben, hogy milyen egyedi engedélyezési lépések egészítsék ezt ki. Megítélése szerint a feladatterv az egész program alatt folyamatos javításra, pontosításra szorul majd, tette hozzá.

Kocsis István beszámolt arról: a 4-es blokk egyik reaktorszabályozó rúdja az elektromos egység meghibásodása miatt leállt, ezért a szabályoknak megfelelően a reaktor teljesítményét a javítás idejére 70 százalékra lecsökkentették. A hiba elhárítása mindössze egy órát vett igénybe.

Közölte azt is: az elmúlt héten az atomerőmű légterében a tiltott - 6 kilométer magas, 3 kilométer átmérőjű - zónában egy kis repülőgép áthaladását észlelték. A szabályoknak megfelelően az eseményt jelentették a polgári légi közlekedési hatóságnak.