Frigyes
18 °C
24 °C

'Az atommag nem a szocialisták, és nem is a Fidesz szerint hasad'

2003.09.17. 15:17
Megkezdte munkáját a paksi atomerőműben történt súlyos üzemzavart kivizsgáló nyolcfős parlamenti bizottság Koltai Tamás fideszes képviselő elnökletével szerdán. A képviselő kijelentette: a bizottság feladata annak megválaszolása, hogyan fordulhatott elő az üzemzavar, és kik a felelősek érte, nem pedig a politikai vita, hiszen "az atommag nem a szocialisták, és nem is a Fidesz szerint hasad".
A paksi üzemzavar körülményeinek és annak elhárítására tett intézkedéseknek, valamint a kieső villamos energia pótlási lehetőségeinek megvizsgálására - hatvan napos időtartamra - létrehozott vizsgálóbizottság alakuló ülésen egyhangúlag elfogadták az ügyrendet.

Nem lesz szakértő az Energia Klub

A bizottság egyhangúlag megszavazta két jogi szakértő felkérését a jogkörnyezet megvizsgálásának céljából: elnöki javaslatra Firicz László jogászt, Arató Gergely szocialista bizottsági tag indítványára pedig Dr. Lamm Vandát kéri fel a bizottság.

A testület elnöke - Szili Katalin házelnök ajánlására - javaslatot tett az önként jelentkező Energia Klub nevű civil zöldszervezet bizottsági szakértőnek való felkérésére, ám indítványát Orosz Sándor alelnök (MSZP) és Szalay Gábor SZDSZ-es képviselő ellenvetései nyomán visszavonta.

Félmilliós költségvetés

Szalay Gábor úgy érvelt, hogy bár a zöldszervezet hasznos tevékenységet fejt ki, Pakssal szemben "ellenérdekelt fél", így a bizottság pártatlanságát veszélyeztetné. Az alelnök pedig úgy vélte, az Energia Klub bevonásával olyan kérdések kerülnének napirendre, mint például "kell-e atomenergia vagy sem", mely nem képezi a vizsgálat tárgyát.

Koltai Tamás elmondta: a bizottság 500 ezer forintot kapott szakértői és 100 ezer forintot dologi kiadásokra. A mintegy öt hónappal ezelőtt bekövetkezett súlyos paksi üzemzavart vizsgáló bizottság felállításáról és tagjairól az Országgyűlés szeptember 8-ai ülésnapján döntött.