Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Az atommag nem a szocialisták, és nem is a Fidesz szerint hasad'

2003.09.17. 15:17
Megkezdte munkáját a paksi atomerőműben történt súlyos üzemzavart kivizsgáló nyolcfős parlamenti bizottság Koltai Tamás fideszes képviselő elnökletével szerdán. A képviselő kijelentette: a bizottság feladata annak megválaszolása, hogyan fordulhatott elő az üzemzavar, és kik a felelősek érte, nem pedig a politikai vita, hiszen "az atommag nem a szocialisták, és nem is a Fidesz szerint hasad".
A paksi üzemzavar körülményeinek és annak elhárítására tett intézkedéseknek, valamint a kieső villamos energia pótlási lehetőségeinek megvizsgálására - hatvan napos időtartamra - létrehozott vizsgálóbizottság alakuló ülésen egyhangúlag elfogadták az ügyrendet.

Nem lesz szakértő az Energia Klub

A bizottság egyhangúlag megszavazta két jogi szakértő felkérését a jogkörnyezet megvizsgálásának céljából: elnöki javaslatra Firicz László jogászt, Arató Gergely szocialista bizottsági tag indítványára pedig Dr. Lamm Vandát kéri fel a bizottság.

A testület elnöke - Szili Katalin házelnök ajánlására - javaslatot tett az önként jelentkező Energia Klub nevű civil zöldszervezet bizottsági szakértőnek való felkérésére, ám indítványát Orosz Sándor alelnök (MSZP) és Szalay Gábor SZDSZ-es képviselő ellenvetései nyomán visszavonta.

Félmilliós költségvetés

Szalay Gábor úgy érvelt, hogy bár a zöldszervezet hasznos tevékenységet fejt ki, Pakssal szemben "ellenérdekelt fél", így a bizottság pártatlanságát veszélyeztetné. Az alelnök pedig úgy vélte, az Energia Klub bevonásával olyan kérdések kerülnének napirendre, mint például "kell-e atomenergia vagy sem", mely nem képezi a vizsgálat tárgyát.

Koltai Tamás elmondta: a bizottság 500 ezer forintot kapott szakértői és 100 ezer forintot dologi kiadásokra. A mintegy öt hónappal ezelőtt bekövetkezett súlyos paksi üzemzavart vizsgáló bizottság felállításáról és tagjairól az Országgyűlés szeptember 8-ai ülésnapján döntött.