István, Vajk
17 °C
34 °C

A kárelhárítás vége előtt beindíthatják a kettes blokkot

2003.09.30. 15:15
Jó esetben tavasszal, illetve nyáron benyújthatja a Paksi Atomerőmű a 2-es blokk újraindításához szükséges engedélyezési kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak és ezt követően még a kárelhárítási munkák lezárása előtt újra beindulhat a 2-es blokk - mondta Kocsis István vezérigazgató kedden Pakson.
A Budapesten videokonferencián közvetített sajtótájékoztatón Kocsis István hangsúlyozta, hogy az engedélyezési dokumentumok benyújtásához pontosan ki kell dolgozni a blokk újraindításának lehetséges módszerét és technológiáját, száz százalékos biztonság mellett.

Sokba kerül

Aszódi Attila miniszteri biztos elmondta, hogy a 2-es blokk újraindítására irányuló törekvéssel egyetért, ám hozzátette: a megoldás módja és ideje ma még nem becsülhető meg. A miniszteri biztos elképzelhetőnek tartja, hogy a blokk csak a kárelhárítás után üzemeljen újra.

"Az atomerőmű évi 100 milliárd forintos összárbevételéből naponta 50 millió forint körüli kiesést jelent a 2-es blokk leállása" - mondta a vezérigazgató. Hozzátette, hogy az MVM-mel kötött szerződés értelmében az atomerőmű 6 milliárd forintig megtéríti az MVM-nek a blokk leállása miatti többletbeszerzését.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a közvetlen károk megtérítését illetően a Paksi Atomerőmű jó pozícióban van és esélyt lát arra, hogy a biztosítóktól, illetve a Framatome-tól még az idén kártérítéshez juthat a társaság. Hangsúlyozta azonban, hogy az elmaradt árbevétel miatt keletkezett profitcsökkenés érvényesítésére nem lát túl sok esélyt. A kárelhárítási munkákról a vezérigazgató annyit mondott, hogy a menetrend szerint halad a munka.

Leállították a hármas blokkot is

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy vasárnap 0 óra 29 perckor leállították a 3-as blokkot a főjavítás elvégzése érdekében. A munkálatok tervezett időtartama 26 nap, így ha minden jól megy, október 26-án újra indulhat a blokk termelése.

"Az olaszországi áramkimaradás a blokk leállása után 3 órával jelentkezett, ám egyes megalapozatlan híresztelésekkel szemben, nem okozott jelentős problémát" - mondta. Hozzátette, hogy Európában összesen 6 ezer megawatt többlettermelés jelentkezett az olaszországi probléma miatt.

Túl sok radioaktív hulladék

Kovács István hangsúlyozta, hogy a Paksi Atomerőmű jogkövető magatartást folytat és a vizsgálóbizottságnak megküldtek minden lehetséges adatot, ám a Framatome-mal kötött szerződés magánjogi szerződésnek minősül és a francia cég még nem jelezte, hogy hozzájárul-e a szerződés bizottság előtti megismertetéséhez.

Kocsis István beszámolt arról is, hogy az atomerőműben a folyékony radioaktív hulladék mennyisége az üzemzavar miatt jelentősen meghaladja a normális üzemre jellemző mértéket, ezért folyamatban van a hulladéktároló bővítése és reményei szerint tavasszal már használatba is vehetik ezeket.