Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A kárelhárítás vége előtt beindíthatják a kettes blokkot

2003.09.30. 15:15
Jó esetben tavasszal, illetve nyáron benyújthatja a Paksi Atomerőmű a 2-es blokk újraindításához szükséges engedélyezési kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak és ezt követően még a kárelhárítási munkák lezárása előtt újra beindulhat a 2-es blokk - mondta Kocsis István vezérigazgató kedden Pakson.
A Budapesten videokonferencián közvetített sajtótájékoztatón Kocsis István hangsúlyozta, hogy az engedélyezési dokumentumok benyújtásához pontosan ki kell dolgozni a blokk újraindításának lehetséges módszerét és technológiáját, száz százalékos biztonság mellett.

Sokba kerül

Aszódi Attila miniszteri biztos elmondta, hogy a 2-es blokk újraindítására irányuló törekvéssel egyetért, ám hozzátette: a megoldás módja és ideje ma még nem becsülhető meg. A miniszteri biztos elképzelhetőnek tartja, hogy a blokk csak a kárelhárítás után üzemeljen újra.

"Az atomerőmű évi 100 milliárd forintos összárbevételéből naponta 50 millió forint körüli kiesést jelent a 2-es blokk leállása" - mondta a vezérigazgató. Hozzátette, hogy az MVM-mel kötött szerződés értelmében az atomerőmű 6 milliárd forintig megtéríti az MVM-nek a blokk leállása miatti többletbeszerzését.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a közvetlen károk megtérítését illetően a Paksi Atomerőmű jó pozícióban van és esélyt lát arra, hogy a biztosítóktól, illetve a Framatome-tól még az idén kártérítéshez juthat a társaság. Hangsúlyozta azonban, hogy az elmaradt árbevétel miatt keletkezett profitcsökkenés érvényesítésére nem lát túl sok esélyt. A kárelhárítási munkákról a vezérigazgató annyit mondott, hogy a menetrend szerint halad a munka.

Leállították a hármas blokkot is

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy vasárnap 0 óra 29 perckor leállították a 3-as blokkot a főjavítás elvégzése érdekében. A munkálatok tervezett időtartama 26 nap, így ha minden jól megy, október 26-án újra indulhat a blokk termelése.

"Az olaszországi áramkimaradás a blokk leállása után 3 órával jelentkezett, ám egyes megalapozatlan híresztelésekkel szemben, nem okozott jelentős problémát" - mondta. Hozzátette, hogy Európában összesen 6 ezer megawatt többlettermelés jelentkezett az olaszországi probléma miatt.

Túl sok radioaktív hulladék

Kovács István hangsúlyozta, hogy a Paksi Atomerőmű jogkövető magatartást folytat és a vizsgálóbizottságnak megküldtek minden lehetséges adatot, ám a Framatome-mal kötött szerződés magánjogi szerződésnek minősül és a francia cég még nem jelezte, hogy hozzájárul-e a szerződés bizottság előtti megismertetéséhez.

Kocsis István beszámolt arról is, hogy az atomerőműben a folyékony radioaktív hulladék mennyisége az üzemzavar miatt jelentősen meghaladja a normális üzemre jellemző mértéket, ezért folyamatban van a hulladéktároló bővítése és reményei szerint tavasszal már használatba is vehetik ezeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?