Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újabb leváltás a paksi atomerőműben

2003.12.12. 17:54
A Paksi Atomerőmű vezérigazgatója pénteken személyi változásokról döntött; leváltotta Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettest, akinek jövőbeni feladatairól egyelőre tárgyalások folynak.
"Kocsis István vezérigazgató a műszaki vezérigazgató-helyettessel értékelte a részvénytársaság helyzetét, valamint az erőmű előtt álló jövőbeni feladatokat. Együttes mérlegelés után a vezérigazgató úgy döntött, hogy Hetzmann Albertet a jövőben más feladatokkal bízza meg" - közölte Mittler István.

Az erőmű tájékoztató központjának megbízott vezetője azt is elmondta: az erőmű vezetője ezzel egyidejűleg a műszaki vezérigazgatói teendőkkel Hamvas Istvánt, a nukleáris főosztály eddigi vezetőjét bízta meg. Hamvas István a Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett Debrecenben, 1977. augusztus 1-je óta dolgozik a paksi atomerőműben - fűzte hozzá.

Tervezik a helyreállítást

Mint ismeretes az atomerőműben ez év április 10-11-re virradóra súlyos üzemzavar következett be a 2. blokk karbantartása során. A fűtőanyag kazetták tisztításakor a nem megfelelő hűtés miatt a fűtőelem-kötegek többsége megrongálódott, az erőmű műszerei radioaktív gáz megjelenését jelezték. Az eseményt a nemzetközi hétfokozatú INES skálán előbb 2., majd néhány nap múlva 3. fokozatba sorolták.

A helyreállítás programjával a fűtőanyagszállító orosz TVEL céget bízták meg, a konzorcium december 16-ára ígérte a program műszaki-gazdasági leírását. Jelenleg a program kidolgozásával párhuzamosan folyik az elhárításhoz szükséges berendezések, szerszámok gyártásának tervezése.