Szilárda
-4 °C
3 °C

Folyik az olaj az elsüllyedt tankerből

2002.12.06. 16:22
Folyamatosan szivárog a nehézolaj a Spanyolország északnyugati partja közelében elsüllyedt Prestige tartályhajó roncsából a francia Nautile tengeralattjáró által készített felvételek tanúsága szerint. A természeti katasztrófa elleni küzdelmet irányító Mariano Rajoy miniszterelnök-helyettes a képek nyilvánosságra kerülése előtt meglehetősen kétértelműen fogalmazva ismertette birtokába jutott adatokat: szerinte az olaj besűrűsödött, és nincs újabb olajfolt, ám a tengeralattjáró és egy műhold felvételei cáfolták ezeket a kijelentéseket.
Folyamatosan szivárog a nehézolaj a Spanyolország északnyugati partja közelében elsüllyedt Prestige tartályhajó roncsából a francia Nautile tengeralattjáró által készített felvételek tanúsága szerint, amelyeket pénteken mutattak be a spanyol televíziók. A spanyol kormány csütörtökön csak félszavakban utalt arra, hogy a libériai tankerből, amely november 19-én kettétört és elmerült a galiciai partok közelében, továbbra is folyik az olaj. A Nautile felvételein most tisztán kivehető volt a szivárgás.

Rajoy köntörfalaz

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök-helyettes
Fotó: J.J. Guillen
Miután korábban tagadta, hogy a tenger fenekén 3500 méteres mélységben heverő kettétört hajótest mindkét feléből szivárog az olaj, a természeti katasztrófa elleni küzdelmet irányító Mariano miniszterelnök-helyettes csütörtökön meglehetősen kétértelműen fogalmazva ismertette a Nautile második merülése során gyűjtött adatokat, amelyek a hajóorr megfigyeléséből származnak.

Közölte, hogy "a hajótest deformálódott, a lemezek befelé meghajoltak". Kisebb szivárgásokról beszélt a hajótörzsből, illetve "függőlegesen elnyúló, masszává sűrűsödött négy olajcsíkot" említett. Elmondása szerint az olajsávok "valószínűleg a hajótest repedéseiből származnak", és "a szakemberek éppen tanulmányozzák, hogy ez mit jelent".

Nem sűrűsödött be

A Nautile felvételeiből azonban egyértelműen kiderült, hogy az olaj mégsem sűrűsödött be, hanem fekete, csillogó, nyúlós, és folyamatosan szivárog legkevesebb négy nyíláson át és lassan emelkedve a felszínre hatol. Az AFP jelentése szerint nem "kis szivárgásokról" van szó, hanem néhány centiméter átmérőju, különböző nagyságú olajsugarakról, amelyek pontos kiterjedése nehezen kivehető a képeken. Egyelőre nem derült ki, hogy egy vagy több tartály szivárog.

A Nautile egyik felvétele
Fotó: EFE TV
A tankeren összesen mintegy 15 olajtartály volt. A spanyol kormány a hajótörés kezdetétől arra számított, hogy a víz alacsony hőmérséklete (2,6 fok) miatt az olaj megszilárdul az óceán mélyén. A Nautile felvételei szerint azonban megőrizte folyékonyságát. Mariano Rajoy csütörtökön azt bizonygatta, hogy "az utóbbi napokban nem figyeltek meg újabb olajfoltot a hajótörés övezetében". Az Envisat műhold december 2-án készült és a sajtónak csütörtökön bemutatott felvétele azonban egész olajszőnyeget mutatott a zónában.

A Prestige 77 ezer tonna olajat szállított és a tengerfenéken beágyazódott két része még mindig körülbelül 66 ezer tonna olajat tartalmaz, figyelembe véve az óceánból és a szennyezett tengerpartról már begyűjtött olajat. A hajó tatjának állapota még nem ismert, a farrészt ugyanis a Nautile még nem járta körül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!