Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A neten épül a Praktikus város

2006.05.09. 10:32
Kapcsolódó cikkek (1)
Építészeti és tervezési hibák gyűjteményével szeretné élhetőbbé tenni a várost néhány fiatal művész. A Hints csoport tagjai a neten gyűjtik az anomáliákat. Azt mondják, most mindenki úgy mozog a városban, mint egy intruder: “a szituáció akadállyá nő, és örül az ember, hogy egyáltalán át tud jutni rajta.”

Nagy ívű várostervek, stratégiai koncepciók és víziók helyett bosszantó apróságok összegyűjtésével igyekszik javítani Budapest élhetőségén egy frissen indult közösségi szájt, a Praktikus város.

#alt#
Ez nem jó
„Gyakorlatilag alkalmatlan a szemét beledobására: közel kell menned hozzá és akárhogy ügyeskedsz, tuti, hogy a kezed hozzá fog érni a nyílásához vagy ha tele van, akkor más szemetéhez, szóval nem higiénikus” – írja az egyik bejegyzés a narancssárga fővárosi kukákról, majd frappáns megoldást is ajánl: „New Yorkban hatalmas vödörszerű alumínium szemetesek vannak az utcán, amikbe - mivel nagyok és nyitottak- menet közben is be tudod dobni a szemeted, nem kell odabénázni magad az esetleges sodró tömegen keresztül, és nem lesz piszkos a kezed sem és valszeg könnyebb üríteni is.” A szájtra bárki beküldhet olyan anomáliákat, amelyek szerinte rontják a lakosok, a városban közlekedők közérzetét és megkérdőjelezik Budapest funkcionalitását.

„Olyan helyzetek ezek, amikor nem az emberhez alakították a dolgot, nem a használójukat szolgálják, hanem vice versa, a szituáció akadállyá nő, és örül az ember, hogy egyáltalán át tud jutni rajta.” – írják a Praktikus város fenntartói, akik eddig nagyrészt a bringásokat bosszantó építészeti hibákat gyűjtöttek össze: rossz helyen lezárt bicikliutat, félig diszfunkcionális tárolót és a kerékpárútra parkoló gonosz gépjárművet.

Hibagyűjtemény

#alt#
Ez jó
A Praktikus városra bárki küldhet találatot fényképpel, igaz, a bejegyzéseket moderálják, ezért csak néhány óra elteltével jelennek meg a szájton. Szövényi Anikó, a fiatal művészekből álló Hints csoport tagja elmondta: a Praktikus város nemcsak Budapestről, hanem bármelyik magyar városból elfogad szöveges-fényképes panaszokat. A szájt végül kiterjedt gyűjteménnyé válhat, amely szeretettel ajánlható olyan politikusoknak, önkormányzati képviselőknek, akik tennének valamit környezetükért.

„Tanulják meg a tervezők,a dizájnerek, az építészek, mennyi olyan dolog van, amit megterveznek, aztán kiderül, hogy nem használható, nem működik a gyakorlatban”- mondta Szövényi. „Vannak külföldi példák – elég, ha a tervező lekoppintja őket és megcsinálja Magyarországon, biztosan működni fognak.”

A gyűjtemény olyan „rossz template”-ekből áll, amelyeket biztosan nem szabad tovább használni, mondta Szövényi, aki maga is a városi művészet, a street art egyik művelője. „Úgy mozogsz a saját környezetedben, mint egy intruder. Te vagy kénytelen alkalmazkodni, nem a dolgok simulnak organikusan hozzád”.

A Praktikus város nincs egyedül: magyar nyelvű tematikus blogok sokasága foglalkozik olyan, főleg a közlekedést érintő hibákkal, amelyek kényelmetlenné teszik a városi létet. Ilyen a Blogteren a budapesti kátyúkra szakosodott Kátyúblog, amely mostanra az egyik legnagyobb építővállalat támogatásával gyűjti a lyukas utakat dokumentáló fotókat és történeteket. Bunkó autósokkal foglalkozik az autok.freeblog.hu, és ugyancsak a Freeblogon indult, bár azóta önállósodott a Bringaút, a Magyar Kerékpárutak Szégyenfala.

http://hints.hu/