Adorján, Adrián
3 °C
8 °C

Radioaktív víz szivárgott a temelíni atomerőműből

2004.06.07. 20:39
Vasárnap reggel radioaktív víz szivárgott ki a csehországi temelini atomerőmű második energiablokkja hűtőrendszerének vezetékeiből. A cseh illetékesek szerint nincs veszély, az osztrákok bírálták a temelini vezetést, mert szerintük későn szóltak.
Mintegy három köbméter radioaktív víz folyt ki a dél-csehországi temelíni atomerőmű második energiablokkja hűtőrendszerének vezetékeiből, jelentette be hétfőn Pavel Pittermann, az állami atombiztonsági hivatal szóvivője. Az atomerőmű második blokkja transzformátorcsere miatt egy hete le van állítva. A radioaktív víz kiszivárgása vasárnap reggel történt, s a hibát azóta már kijavították.

Semmiféle veszély nincs, szögezte le Pittermann. Megjegyezte, hogy a cseh fél már tájékoztatta az illetékes német és osztrák állami szerveket. A transzformátor meghibásodása miatt a biztonsági rendszer a múlt kedden állította le a második reaktort. Egyébként áll az első energiablokk is, mert április közepe óta előre betervezett karbantartási munkálatokat végeznek rajta. A második energiablokkot körülbelül tíz nap múlva indítják újra, az első blokkot pedig később.

Milan Nebesár, az atomerőmű szóvivője szerint a radioaktív víz egy megrepedt csőből szivárgott ki abban a teremben, ahol a szivattyúk vannak elhelyezve. A vizet a padlózat alatti csatornarendszer egy speciális tárolóba vezette.

Az illetékes felső-ausztriai szervek hétfőn reggel bírálták a temelíni atomerőmű vezetését, hogy nem adott időben tájékoztatást a balesetről. Nebesár szerint a cseheknek erre a szabályok szerint 72 órájuk van, vagyis semmiképpen sem késtek.