Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Szokatlan tengerrengések az amerikai partoknál

2008.04.15. 11:55
Másfél hét alatt hatszáz tengerrengést észleltek az oregoni partoknál. A tudósok nem értik, miért a kéreglemez közepén jelentkeztek a rengések, és miért lettek egyre erősebbek - ez minden eddigi hasonló jelenséggel ellentétes.

Tíz nap alatt több mint hatszáz tengerrengést jegyeztek fel az Oregon Állami Egyetem tudósai az oregoni Newporttól százötven tengeri mérföldre. A területről eddig nem volt ismert, hogy fokozott kéregaktivitást mutatna. A jelenségben az a legfurcsább, hogy a Juan de Fuca kéreglemez kellős közepén keletkeznek a rengések - közölte az oregoni egyetem tengergeológusa, Robert Dziak a Science című tudományos folyóirat internetes portálján.

Hasonló rengéssorozat már hétszer fordult elő a területen az elmúlt tizenkét évben, de kisebb erősségűek voltak, és mindig a kéreglemez széléről indultak ki, feltehetően magmakitörés következtében - ami most kizárható. De nem ez az egyetlen ok, amiért elgondolkodtató a jelenség. Máskor egy nagyerejű első rengést többnyire egyre kisebbek követnek, majd lecseng a folyamat - most viszont az első, 5,4-es erősségű rengést követően egész héten át folytatódott a szeizmikus aktivitás. A rengések közül még legalább kettő érte el az ötös erősséget, míg közben számtalan kisebb rázta meg a vidéket.

A tengerrengéseket alig, vagy egyáltalán nem lehet érezni a szárazföldön, hiszen a Csendes-óceán mélyén keletkeznek. A kutatók úgy szereztek róluk tudomást, hogy 17 éve monitorozzák az óceánt a tengerfenéken elhelyezett hidrofonokkal, amelyeket még a hidegháborúban használt a hadsereg a tengeralattjárók felderítésére. Segítségükkel nemcsak a mélytengeri földrengéseket észlelik, hanem hangok egész szimfóniáját - jéghegyek mozgását, bálnák, pingvinek, elefántfókák és más tengeri fajok hangjait. A kutatók most vízmintákat szándékoznak venni a területről, hogy megállapítsák, tektonikus vagy hidrotermikus eredetű-e a jelenség. "Mindenképpen elgondolkodtató, hogy a kéreglemez közepén történik az egész" - vélekedik Dziak.