Natália
1 °C
7 °C

Szokatlan tengerrengések az amerikai partoknál

2008.04.15. 11:55
Másfél hét alatt hatszáz tengerrengést észleltek az oregoni partoknál. A tudósok nem értik, miért a kéreglemez közepén jelentkeztek a rengések, és miért lettek egyre erősebbek - ez minden eddigi hasonló jelenséggel ellentétes.

Tíz nap alatt több mint hatszáz tengerrengést jegyeztek fel az Oregon Állami Egyetem tudósai az oregoni Newporttól százötven tengeri mérföldre. A területről eddig nem volt ismert, hogy fokozott kéregaktivitást mutatna. A jelenségben az a legfurcsább, hogy a Juan de Fuca kéreglemez kellős közepén keletkeznek a rengések - közölte az oregoni egyetem tengergeológusa, Robert Dziak a Science című tudományos folyóirat internetes portálján.

Hasonló rengéssorozat már hétszer fordult elő a területen az elmúlt tizenkét évben, de kisebb erősségűek voltak, és mindig a kéreglemez széléről indultak ki, feltehetően magmakitörés következtében - ami most kizárható. De nem ez az egyetlen ok, amiért elgondolkodtató a jelenség. Máskor egy nagyerejű első rengést többnyire egyre kisebbek követnek, majd lecseng a folyamat - most viszont az első, 5,4-es erősségű rengést követően egész héten át folytatódott a szeizmikus aktivitás. A rengések közül még legalább kettő érte el az ötös erősséget, míg közben számtalan kisebb rázta meg a vidéket.

A tengerrengéseket alig, vagy egyáltalán nem lehet érezni a szárazföldön, hiszen a Csendes-óceán mélyén keletkeznek. A kutatók úgy szereztek róluk tudomást, hogy 17 éve monitorozzák az óceánt a tengerfenéken elhelyezett hidrofonokkal, amelyeket még a hidegháborúban használt a hadsereg a tengeralattjárók felderítésére. Segítségükkel nemcsak a mélytengeri földrengéseket észlelik, hanem hangok egész szimfóniáját - jéghegyek mozgását, bálnák, pingvinek, elefántfókák és más tengeri fajok hangjait. A kutatók most vízmintákat szándékoznak venni a területről, hogy megállapítsák, tektonikus vagy hidrotermikus eredetű-e a jelenség. "Mindenképpen elgondolkodtató, hogy a kéreglemez közepén történik az egész" - vélekedik Dziak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?