Paszkál
10 °C
15 °C

Segítséget kér a sérült növény

2008.10.20. 07:25
Jól működik a kommunikáció a növények gyökere és többi része között: ha valami sérül, támogatást kér, a gyökér meg küldi azt az anyagot, amire a felszínen szükség van.

Hatékonyan kommunikálnak a némának tartott növények. Kórokozók támadásakor kémiai anyagok révén kér segítséget a lúdfű a gyökerétől, az pedig válaszként almasavat termel, mely hasznos baktériumokat küld megmentésre - állapították meg amerikai kutatók.

Az amerikai Delaware Egyetem növényi kommunikációt tanulmányozó kutatói a kis virágú lúdfű (Arabidopsis thaliana) levelét fertőzték meg egy káros, pszeudomonasz baktériummal. A növény általában megbetegedett. Ha azonban talajába korábban a jó hatású flórát képező Bacillus subtilis elnevezésű baktériumot keverték, a megfertőzött lúdfű egészséges maradt.

Harsh Bais és kutatócsoportja megállapította, hogy a jótékony baktérium a talajban védőfilmet képez a növény gyökere körül és antibakteriális hatása is van. Molekuláris biológiai eszközökkel kimutatták, hogy a levél-gyökér kommunikáció működik: előbbi segítséget kért a lúdfű talajban lévő részétől. Erre adott válaszként a gyökér almasavat választott ki, aminek célja a hasznos baktérium becsalogatása - idézi Bais-t a LiveScience című online tudományos portál. A jótékony mikroorganizmus hatására megugrott védelmi válasz a gyökér és a levelek kinagyított képein is látható volt.

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa (NSF) által is támogatott kutatás eredményeit a Plant Physiology című szakfolyóirat novemberi számában ismertetik a szerzők.