Díjemeléssel járna a rákospalotai szemétégető bezárása

2003.03.11. 23:57
A Budapesten évente keletkező 4,6 millió tonnányi hulladék 60 százalékának ártalmatlanítását a rákospalotai égetőben végzik; amennyiben a fővárosnak fel kell függesztenie a mű üzemeltetését, Pusztazámorra és Dunakeszire szállítanák a szemetet, ez pedig a díjak emelésével járna. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája ezt kedden közleményben tudatta az MTI-vel, annak kapcsán, hogy hétfőn az újpesti önkormányzat pert nyert a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-vel szemben; az ítélet szerint március végén be kell zárni a szemétégetőt, mert súlyosan károsítja a térségben élők egészségét.
Az újpesti önkormányzat azért indította a pert, mert a főváros évek óta adós a hulladékégető felújításával. A városházi közlemény utal arra, hogy 1992-ben döntöttek a szemétégető felújításáról. A főváros 1997-ben megállapodott a környezetvédelmi tárcával, hogy az égető füstgázmosóját közösen építik meg. A teljes összeget azonban a kormány és a főváros sem tudta saját forrásból biztosítani, így világossá vált, hogy mindenképpen hitelt kell felvenni a beruházáshoz.

Lemondott garancia

"Ám az Orbán-kormány előbb megszüntette a környezetvédelmi alapot, amelyből a főváros hitelt és támogatást kapott volna, majd lemondták a hitelfelvételre beígért kormánygaranciát" - olvasható a közleményben. Demszky Gábor 2002 októberében megállapodott Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel, hogy 19,2 milliárd forintért megépítik a füstgázmosót, és a szemétégető 4 kazánját is felújítják.

A füstgázmosó építése 9 milliárd forintba kerül. Ebből 2,8 milliárd forintot a Környezetvédelmi Minisztérium ad támogatásként, valamint további 1,7 milliárd forint kamatmentes hitelt nyújt a beruházás megvalósításához. A füstgáztisztító megépítéséhez szükséges további 4,5 milliárd forintot és a kazánrekonstrukcióhoz szükséges 10,2 milliárd forintot pedig a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. közösen finanszírozza részben saját forrásból, részben kedvezményes EIB-hitelből.

A munka elkezdődött

A munkát a nemzetközi versenytárgyaláson tavaly kiválasztott német tulajdonú Lurgi cég végzi. A közlés szerint a beruházás tavaly októberben már elkezdődött, s jelenleg az engedélyezési szakaszban tart. Azokat a munkákat, amelyekhez nem szükséges építési engedély már el is kezdték a szakemberek.

Első fokon nem szennyez

Az első két kazán felújítása és a füstgázmosók felszerelése 2004 júliusában, a teljes rekonstrukció - mind a négy kazán korszerűsítésével - 2005 decemberére fejeződik be. A füstgáztisztítóval a hulladékhasznosító környezetében a levegő minősége megfelel majd az uniós normáknak. A városházi közlemény szerint a bíróság elsőfokú ítéletében rögzítette, hogy a rákospalotai hulladékégető működése nem jár közvetlen környezetszennyezéssel.  • Hírek
  • Bankszámla