József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szénerőmű építése ellen tiltakozik a Greenpeace

2003.07.24. 12:02
Egy Szombathely mellé tervezett szénerőmű ellen tiltakozik a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet. A környezetvédők szerint az erőműhöz kapcsolódó lignitbánya nem csupán komoly sebet ejtene a vasi tájon, de a széntüzelésű erőmű jelentős légszennyezést is okozna. A Greenpeace közleményében a tiszta, megújuló energiaforrások használatára hívja fel a beruházók és a hatóságok figyelmét.
A beruházást tervező Nógrádszén Kft. a Greenpeace szerint a bányatörvény kiskapuinak kihasználásával kíván lignitkitermelési jogot szerezni a Vas megyei Narda község közelében, az osztrák határtól alig 5 km-re. A térségben több mint egy milliárd tonna lignit található. A tüzelőanyag kitermelésére a cég egy 47 négyzetkilométer kiterjedésű, 50 méter mély felszíni bányát és egy hozzá kapcsolódó ligniterőművet tervez létrehozni. A térségben már több civil szervezet és a helyi lakosság is tiltakozott a bánya ellen.

Felmelegedést okoz

A széntüzelésű erőművek jelentős széndioxid- és kénkibocsátással működnek. A szén-dioxid jelentős mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, míg a kénvegyületek rendkívül ártalmasak az emberi egészségre. Magyarország egy újabb ligniterőmű megnyitásával komoly nemzetközi nehézségeket fog támasztani saját magának a kiotói jegyzőkönyvben foglalt légszennyezés-mérséklési vállalások teljesítése kapcsán, vélik a környezetvédők.

Hazánk az EU-csatlakozási tárgyalások során vállalta a megújuló erőforrások jelenlegi 3 százalékos arányának 6 százalékra való emelését 2010-ig. A lignitbánya és a szénerőmű ezt az egyébként is nehezen teljesíthető vállalást teljesen ellehetetleníti - ez pedig jelentős mértékben rontaná Magyarország nemzetközi hitelét is, áll a közleményben. A Greenpeace magyarországi kampányszervezője, Csáki Roland szerint a területen inkább szélerőművet kellene építeni, mivel ez a terület Vas megye legszelesebb része.

Régészeti problémák

A Greenpeace közleménye szerint a bánya megépítésével ugyanakkor komoly régészeti leletek is elpusztulhatnak - a bánya tervezett helye alatt a római-kori Borostyánút húzódik, mely rendkívül fontos leletek és műemlékek egész tárháza a régészeknek. A szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója, Horváth Sándor szerint az ausztriai Burgerland tartományban e régészeti leletekben is igen gazdag területet a határ túlsó oldalán épp most kívánja az UNESCO világörökséggé nyilváníttatni. A környéken található a híres Jáki templom és számtalan kőkori és avar kori lelőhely is.

Az üggyel kapcsolatban megpróbáltuk elérni a Nógrádszén Kft-t is, ám a tudakozó által megadott telefonszámon csütörtök délig nem jártunk sikerrel.

Nem kaptak engedélyt

Az MTI szerint a tiltakozás alapja, hogy a Nógrádszén Kft. kérte kutatófúrások engedélyezését a lignit-vagyon felmérésére. Az engedélyt a közigazgatási hivatal nem adta meg. A döntés ellen a cég bírósághoz fordult.

A múlt héten pénteken Maria Rauch-Kallat, osztrák egészségügyi miniszter fejezte ki aggodalmát az osztrák-magyar határ közelében tervezett lignitkitermelés és az ahhoz kapcsolódóan állítólagosan felépíteni kívánt hőerőmű miatt amikor Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszterrel találkozott Szombathelyen.

A magyar miniszter az MTI-nek kijelentette: tájékozódott az ügyben, de semmiféle olyan hivatalos magyar szándékról nem tud, amely bányanyitást, vagy erőmű építéstét tervezné. "Nemcsak, hogy nem tervezünk ilyen beruházást, de a szóban forgó határ menti területen még a kutatófúrásokat sem engedélyezték" - jelentette ki Csehák Judit.

Ezt megelőzően helyi polgármesterek tiltakoztak a lignitkitermelés ellen, s további akciókat is kilátásba helyeztek. A Szövetség Szombathelyért Egyesület (SZÖSZO) augusztus közepére szervez tiltakozó demonstrációt Narda községben - közölte Kozma Gábor, a SZÖSZO alelnöke múlt hét szerdai sajtótájékoztatóján.