Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szeptemberben folytatódik a vasi szénbánya pere

2003.07.28. 15:59
A Vas megyében bányanyitást tervező Nógrádszén Kft. meg akarja győzni a lakosságot arról, hogy alaptalanok a félelmek, közölte a távirati irodával a cég ügyvezető igazgatója. Az engedélyek megszerzéséért indított per szeptemberben folytatódik.
Nagy Oszkár, a Nógrád megyei társaság vezetője kifejtette: a Nógrádszén Kft. mindössze néhány négyzetkilométeres területen dolgozna a Horvátlövőre tervezett bányatelken.

Az igazgató azokra a tiltakozásokra reagált, melyek szerint "47 négyzetkilométeres külszíni fejtést terveznek, amely mintegy 50 méter mély lyukat szakít a tájba".

Nagy Oszkár közölte, a veszprémi bányakapitányság, majd a Magyar Bányászati Hivatal is elutasította kutatási engedély iránti kérelmüket, mert ahhoz a szakhatóságok közül a közigazgatási hivatal nem járult hozzá.

Tisztában vannak az előírásokkal

Az e tárgyban zajló polgári per a már lezajlott két tárgyalás után szeptemberben folytatódik a Veszprém Megyei Bíróságon, tette hozzá.

Az igazgató elmondta, hogy a kutatási engedély birtokában Felsőcsatáron és Nardán terveznek pontosító fúrást, majd Horvátlövőn alakítanák ki a bányatelket.

"A törvényes utat járjuk, és tisztában vagyunk a jogszabályokkal" - fogalmazott a cégvezető.

Nagy Oszkár hangsúlyozta, magyar és német nyelvű ismertető anyagokkal állnak majd a lakosság elé, hogy bebizonyítsák, alaptalanok a félelmeik.

Egy fa helyett ötöt ültetnek

Érvei szerint a bányát hangvédő falakkal vennék körbe, és biztosítanák a folyamatos tájrehabilitációt. A bányakapitányság garanciavállalási kötelezettség alá helyezi a bányaművelő céget. Vállalásuk szerint továbbá egy hektár erdő helyébe öt hektárt telepítenének.

A tervezett későbbi szénerőműből nem kerül a levegőbe normán felüli károsító anyag, az ott élőknek nem kell füsttől, koromtól tartaniuk, hangoztatta az igazgató.

Hozzátette, hogy 2005. elejétől nem működhet Magyarországon olyan erőmű, amely nem felel meg az európai uniós környezetvédelmi kvótáknak.

Az osztrák miniszter is aggódik

Július közepén Maria Rauch-Kallat, osztrák egészségügyi miniszter fejezte ki aggodalmát az osztrák-magyar határ közelében tervezett lignitkitermelés és az ahhoz kapcsolódóan állítólagosan felépíteni kívánt hőerőmű miatt, amikor Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszterrel találkozott Szombathelyen. A magyar miniszter az MTI-nek kijelentette: tájékozódott az ügyben, de semmiféle olyan hivatalos magyar szándékról nem tud, amely bányanyitást, vagy erőmű építését tervezné. "Nemcsak, hogy nem tervezünk ilyen beruházást, de a szóban forgó határ menti területen még a kutatófúrásokat sem engedélyezték" - jelentette ki Csehák Judit.