Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szennyvízből áramot termel az erőmű

2003.08.07. 10:35
A 300 millió forintos költséggel Nagykanizsán felépülő első erőművi blokk, amely évente 10 millió kilowattóra áramot és nagyjából ugyanennyi hőenergiát termel, várhatóan már jövőre elkészül.
Egy Nyugat-Európában már bevált technológiával a térségben keletkező szennyvíziszapot hasznosítja majd a Nagykanizsa határában épülő erőmű. Az önkormányzat tulajdonában lévő területen egy osztrák cég végzi a beruházást, nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Karmazin József, a város főépítésze. A 3 milliárd forint értékűre tervezett beruházási programot várhatóan több ütemben hajtják végre, EU-források felhasználásával.

Komoly megtakarítás

Az ilyen jellegű beruházásokat a nyugat-dunántúli térségben az unió is támogatja. A helyi erőművek építéséhez akár 900 ezer euró támogatást is el lehet nyerni, közölte a főépítész.

A megtermelt áramot a helyi szolgáltatónak értékesítik, a hőenergiát elsősorban a város közintézményei használják majd. Egy-egy üzemelő erőművi blokk évente 60-70 millió forint megtakarítást hozhat az önkormányzatnak, tette hozzá a főépítész.

Még tíz elkellne a régióban

Az ország első szennyvíziszap-hasznosító erőműve a városi szennyvíztelep mellett épül fel; egy a közelmúltban készült tanulmányterv szerint a dél-zalai térségben még legalább tíz hasonló méretű létesítmény felépítésére van lehetőség. Az osztrák céggel ezekről is mielőbb szeretne megállapodni a nagykanizsai önkormányzat.

Karmazin József elmondta, a közgyűlés szeptember elején dönt arról, hogy az Ausztriában több hasonló beruházást levezénylő mérnöki irodával közös céget hoznak-e létre vagy csak a területet értékesítik a társaságnak.