Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szélerőművek országa leszünk

2005.11.24. 09:58
Komplett szélerőműparkok építésére készül a következő két évben Északnyugat-Magyarországon a Hungarowind Kft., az EETEK Hungary Rt. és az Euro Green Energy Kft. A három cég összesen 120-130 szélerőművet fog felépíteni, s együttvéve több mint 300 millió eurót szánnak a beruházásokra.

Alaposan átalakul a tájkép a következő két évben a Kisalföldön és a Bakonyban, ahol négy, egyenként több tucat turbinából álló szélerőműparkot fognak felépíteni. Sopronkövesd és Nagylózs térségében a Hungarowind Kft. tervezi a létesítést, amely összesen 30, egyenként 1,5 megawatt teljesítményű erőműből áll majd.

Minden engedély beszerezve

Tibor Sabo, a cég résztulajdonosa s egyben ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: mostanra az összes szükséges hatósági engedélyt sikerült beszerezniük, így a tervek szerint jövő márciusban elkezdődhet a beruházás. Ennek keretében először a helyszínre vezető utakat erősítik meg, illetve látják el – szükség szerint – szilárd burkolattal, és ezzel egy időben a belső földkábelhálózat lefektetése is megtörténik. Ezután jön a széltornyok felépítése, amelyek 2006 őszén állnak majd üzembe.

A Hungarowind Kft.-t az ügyvezető igazgató a Germania Windpark GmbH-val és a Winvest Finanzierungsservice GmbH-val közösen hozta létre; e két cég Németországban már több szélerőműparkot épített fel és üzemeltet jelenleg is. A Sopronkövesd térségébe tervezett 70 millió eurós beruházást a Hungarowind saját tőkéből és hitelből fogja finanszírozni, s olyan 100 méter magas tornyokat épít fel, amelyek csúcsán a szél 77 méter átmérőjű rotorokat hajt majd. A turbinákat a német Repower cég szállítja.

Alig egy hónappal ezelőtt kapta meg a környezetvédelmi engedélyt a Bágyogszovát és Hárskút mellé tervezett szélerőműpark létesítéséhez az EETEK Hungary Rt. A cég jelenleg a hálózati csatlakozás feltételeiről tárgyal az E.On Hungária Rt.-vel, valamint a Magyar Villamos Művek Rt.-vel, s ezzel párhuzamosan megkezdődött az építési engedélyezési eljárás is. A tervek szerint az EETEK összesen 26 milliárd forintot fordít a két, egyenként 25-30 széltoronyból álló erőmű létesítésére.

Építés jövőre

A 1,5 megawatt teljesítményű tornyokból álló parkok építése a kisalföldi és a bakonyi helyszínen is 2006 második felében vagy 2007-ben kezdődhet el. A tervek szerint a beruházáshoz szükséges pénzt az EETEK részben bankhitelből, részben pedig a céget tulajdonló – az EBRD és a Dexia-Fe pénzintézetek által létrehozott – befektetési alap forrásaiból meríti.

Ugyancsak a Bakonyban, Zirc–Olaszfalu térségében készül egy szélerőműpark építésére az Euro Green Energy Kft. A céget az ír SWS befektetőcsoport és a Flemming Contsruction Ltd. alapította, ők Írországban már több szélenergetikai beruházás lebonyolításában vettek közösen részt. Az Euro Green Energy a Bakonyban öszszesen 38 darab 3-3 megawatt teljesítményű turbina felállítását tervezi, s a beruházás költsége eléri majd a 140 millió eurót.

A cég tájékoztatása szerint a 100 méter magas széltornyok létesítéséhez szükséges engedélykérelmeket már benyújtották, s ha jól megy, az erőmű 2007 végén vagy 2008 elején kezdheti meg működését. A hálózati csatlakozás megteremtése érdekében az Euro Green Energy a szélerőműparktól egy csaknem húsz kilométer hosszú távvezetéket épít ki. Ezt Litér mellett kötik majd össze a Magyar Villamos Művek Rt. rendszerével. A két vállalat már megkötötte a Zirc mellett megtermelt áram országos hálózatba táplálását biztosító szerződést.