Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kapós a macskaszőr takaró Európában

2003.05.12. 08:53
A BBC munkatársaihoz eljuttatott bizonyítékok azt támasztják alá, hogy az Európai Unióban macskákat és kutyákat tenyésztenek a bundájukért. Becslések szerint több tízezer, talán több százezer kutya- és macskaprémet adnak el Európában évente.
Egy videofelvételen, melyet Tim Franks, a BBC munkatársa is megtekinthetett, egy belga prémkereskedő egy takarót mutat, ami Belgiumban tenyésztett macskák bundájából készült. A felvételen a kereskedő azt állítja, hogy a kóbor macskákat és kutyákat is összefogdossák, és megnyúzzák.

Nőtt a piac

A macskaprémből készült takarók sokak szerint jók a reumára, a kutyák bőrét pedig gyakran úgy adják el, mintha valamilyen egzotikus állatfajtától származnának. Amióta az Egyesült Államokban betiltották a kutya- és macskabőr-kereskedelmet, az európai piac megnőtt.

Egyes EU-tisztségviselők szerint azonban nem folyik ilyen tevékenység: "Az Európai Unió 15 tagállamában nem tenyésztenek macskákat és kutyákat a szőrméjükért"- írta David Byrne, az EU egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa az Európa Parlament egyik brit tagjának tavaly. A brüsszeli illetékesek csütörtökön ismét hangsúlyozták, hogy nincs bizonyíték a fenti állításokra. Hozzátették: az egyes országok feladata a kutya- és macskaprém kereskedelmét betiltani. Eddig csak Olaszország vezetett be ilyen tiltást.

Bizonyítékok

A BBC-nek nyilatkozó Struan Stevenson brit képviselő szerint azonban csak Kínában kétmillió kutyát és macskát ölnek meg minden évben, hogy kielégítsék az európai igényeket. Hozzátette, hogy olyan felvételeket is látott, melyeken élő állatokat nyúznak meg.

Stevenson bizonyítékokat is gyűjtött: Koppenhágából egy olyan takarót szerzett be, amit négy golden retriever szőréből készítettek, Barcelonából teljes macskaprémeket mancsokkal és farokkal, Berlinből pedig egy hosszú bundát, amihez 42 németjuhászkölyök szőrét használták fel.

Foglalkoznak az üggyel

Az állatvédők szerint az Európai Bizottságban nincs meg a politikai szándék, hogy foglalkozzanak a dologgal, és hangsúlyozták, hogy ez a tevékenység nem csak erkölcsileg elítélendő, de a vásárlókat is sok esetben megtévesztik.

A brit kereskedelmi és iparügyi minisztérium illetékesei kijelentették, hogy foglalkoznak az üggyel, de hozzátették, hogy a tudományos vizsgálatokat - a prémek származását illetően - nehéz lesz lefolytatni, mivel drágák és csak kevés laboratórium képes azokat elvégezni.