Klaudia
-4 °C
2 °C

Több tízezer teknőst mészárolnak le Mexikóban

2003.10.09. 11:18
A tengeri teknősök - ezek a védett hüllők, amelyeknek húsát az Egyesült Államokban és Japánban igen borsos áron lehet kapni - valóságos mészárlás áldozataivá válnak a mexikói Baja California államban. Évente több tízezret ölnek meg belőlük, nem egyszer a hatóságok tudtával és jóváhagyásával - figyelmeztettek az állatvédők.
A teknősöket, amelyeknek a bőre és a páncélja is igen keresett, a Csendes-óceán mexikói partvidékén működő rákhalászok véletlen fogásai, fészkeik elpusztítása és lakóhelyük körülményeinek megváltozása is veszélyezteti. Csupán Baja California Sur államban évente mintegy 45 000 teknőst ölnek meg orvvadászok - mondta el az AFP francia hírügynökség tudósítójának Javier Villavicencio, a Kaliforniai Teknős Csoport koordinátora.

Amerikaiak és japánok eszik

A Kaliforniai-öböl a tengeri teknősök bölcsője. A kihalás fenyegette hét fajta közül öt itt rakja le tojásait. A tengeri teknős húsa elsősorban a feketepiacon, illetve külföldön talál vevőre - mutat rá Javier Villavicencio. A kaliforniai Wildcoast környezetvédő szervezet elnöke, Wallace J. Nichols szerint a teknőshús fő felvevő piacai az Egyesült Államokban és Japánban találhatók.

A zsákmányért kapható magas ár - a teknősbékahús kilójáért 50 dollárt is megadnak - valamint a súlyos mexikói munkanélküliség sok halászt rászorított e törvénytelen üzletre. Közéjük tartozik Francisco Blanco is, aki az AFP-nek elmondta, hogy tizenhárom éven át hetente 20 tonna "zöldteknős-húst" szállított az Egyesült Államokba, és ügyfelei soha sem voltak csalódottak. Ez a húsmennyiség hetente 500 megölt teknősnek felel meg.

Életveszélyes üzlet

Francisco hat hónapja szabadult a La Paz-i szociális átnevelő központból, ahol kihalással fenyegetett tengeri élőlények tiltott kereskedelme miatt tartották fogva. Azután döntött úgy, hogy felhagy az "üzlettel", miután elbeszélgetett a Kaliforniai Teknős Csoport munkatársaival.

Baja California Sur államban a teknősöknek több védelmezője él. Közöttük is kiemelkedett harminc éven át folytatott tevékenységével Manuel Orantes, aki haláláig védelmezte a teknősök fészkét Los Cabos környékén és a "Teknősök Atyja" becenevet kapta.

Tudta-e, hogy kinek adta el hetente a 20 tonnányi teknőst? Francisco válasza: az életébe kerülne, ha ezt elárulná. "Nem mondhatom meg, mivel akkor megölnének. Nagy pénzről van szó. Azt azonban elmondhatom, hogy a kormányhivatalnokok minden szinten benne vannak az üzletben" - jelentette ki.