Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Száz döglött tigris az állatmentő hűtőjében

2003.04.29. 16:10
Több, mint 90 döglött tigrist, köztük 58 kölyköt találtak a coltoni tigrismenhelyet működtető neves állatmentő, John Weinhart Glen Avon-i otthonában a kaliforniai hatóságok. A speciális osztag eredetileg egy fiatal, a menhelyi állományba bejelentett, de a menhelyről hiányzó tigrist keresett a férfi telkén, helyette azonban egy halom alultáplált, elhanyagolt nagymacskát és rengeteg tetemet talált.
A padlástérbe 11 tigris- és leopárdkölyök volt bezárva, a fürdőkádban két alligátor úszkált, a fedett verandán pedig két éhes tigris várta a vacsorát. A kamrában 30 halott felnőtt tigrist találtak, néhányuk lába össze volt kötve. Az udvaron álló teherautó állati szőrmével volt megtömve, a ház mögötti udvarban pedig szanaszét a bomlás különböző stádiumában lévő nagymacska-tetemek hevertek, írta a Los Angeles Times.

Gyerek a tigrisek között

A 60 éves John Weinhartot és feleségét, a 47 éves Marla Smith-t április 22-én letartóztatták és 8 éves gyermekük gondatlan veszélyeztetésével is vádolják. Az állatokkal kapcsolatban megfogalmazandó vádpontokról még nem döntöttek. Wendelin Ringel állatorvost szintén letartóztatták és állatokkal szemben elkövetett kegyetlenkedéssel vádolják. Óvadék ellenében még a héten mindhármukat szabadon engedték, a kisfiút pedig állami gondozásba helyezték. Az élő tigriseket Chuck Traisi állatvédő menhelyére vitték.

A hatóságok nem értik, miért tartotta meg Weinhart a tigristetemeket. Weinhart saját weboldalán úgy hirdette magát, mint a "tigris-nyugdíjasotthon" fenttartóját. Elmondása szerint az elmúlt 30 évben olyan nagymacskákat mentett, melyek a szórakoztatóiparból öregedtek ki. Amikor tanyája körül a térség fejlődni kezdett, kénytelen volt az állatoknak új otthont keresni Coltonban - így jött létre a Tigrismenhely.

Engedély nélküli tenyésztés

A helyi hatóságoknak sosem volt gondjuk a coltoni menhellyel, de tavaly novemberben az amerikai földművelésügyi minisztérium ellenőrzése során 10 tigriskölyköt elkoboztak a hatóságok, mert nem voltak rendben a papírjaik. Ekkor Weinhartot 14 rendbeli vétséggel, köztük engedély nélküli tenyésztéssel, engedély nélküli nyilvános bemutatással, a ketrecek takarításának elhanyagolásával és az állatok elégtelen ellátásával vádolták. A férfi tagadta bűnösségét; a tárgyalásra május végén kerül majd sor.

A hatóságok azt gyanítják, hogy azok az állatok, melyek a menhelyről "kiöregedtek", vagyis már nem voltak elég reprezentatívak, azokat Weinharték otthonába vitték, hogy ott fejezzék be életüket.

A menhely népszerű turistacélpont és kedvelt kirándulóhely; csekély belépő ellenében bárki megtekintheti az egykor cirkuszban fellépő vagy forgatásokon szereplő állatokat. A Tigrismenhely szóvivője szerint a menhelyen semmi szabálytalanság nem történt és az állatok jelenleg is megfelelően el vannak látva. A kölyköket állítólag azért helyezték el Weinhart otthonában, mert még 4 óránkénti szoptatásra szorultak; az alligátorok pedig a család privát háziállatai.

Ötvennyolc döglött kölyök

A menhely szóvivője, Steve Jeffries szerint a pár nem veszélyeztette gyermekét azzal, hogy az állatok között hagyta játszani. Steve Jeffries szerint Weinharték 8 éves gyermeke mindig egészséges volt és sosem volt veszélyben, akárcsak saját kislánya, aki szintén a tigrisekkel együtt nőtt fel. A a szóvivő szerint csupán 30 tetem volt a helyszínen, melyek szerinte már mind több, mint 5 éve halott állatok maradványai. Amikor a fagyasztóban talált 58 kölyökről kérdezték, a férfi azt válaszolta: kutatási célokra tartották meg őket.

A hatósági állatorvos szerint 58 kölyök rengeteg, tekintve, hogy a nőstények egyszerre 4-6 kölyköt hoznak csak a világra. A nagy mennyiségű tetem alapján elképzelhető, hogy egy fertőző betegség tizedelte meg az állatokat, de ennek bizonyítására majd a későbbi vizsgálatok során kerül sor. Az amerikai állatvédők szerint kb. 10 ezer nagymacska él magántulajdonban; az állatok mintegy fele tigris.