Auguszta
-3 °C
2 °C

A tiszta levegő elpusztíthatja az Amazonas őserdőit

2008.05.09. 07:42
Csökken a levegő kén-dioxid-tartalma, így jobban ki tudják fejteni hatásukat az üvegházhatású gázok. Minden évben aszály lesz, az őserdők meg eltűnnek.

A csökkenő kén-dioxid-szennyezettség miatt kipusztulhat az Amazonas-menti esőerdő, írja a Nature. A brit természettudományos folyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint szoros kapcsolat van a széntüzelésű erőművek kén-dioxid-kibocsátásának csökkenése és az Atlanti-óceán északi vidékén tapasztalható tengervíz-melegedés között, ami 2005-ben pusztító aszályt okozott a világ legnagyobb esőerdejében.

Káros, károsabb

"A légszennyezettség alapvetően káros, de ebben az esetben a levegő tisztulása ironikus módon az Amazonas pusztulásához vezethet" - mondta Peter Cox professzor. Az Exeteri Egyetem éghajlatkutatója és munkatársai számítógépes modellvizsgálattal készítettek előrejelzést a klímaváltozás várható hatásairól a brazil őserdő térségében. Eszerint 2025-ig minden évben megismétlődhet a 2005-ös nagy aszály, 2060-ig pedig tízből kilenc évben fordulhat elő súlyos szárazság. "Ez bőven elég ahhoz, hogy szavanna legyen az esőerdőből" - mondta Cox.

Az ipari forradalom előtt az Amazonas-menti őserdő sokkal kevésbé volt sérülékeny, most viszont évről évre nagyobb az aszályveszély. Az évszázad közepe tájára jósolt végleges őserdőpusztulás oka az üvegházhatású gázkibocsátás növekedése, ami a kén-dioxid-kibocsátás csökkenésével párhuzamosan zajlik, áll a tanulmányban.

A magyarázat szerint a hetvenes-nyolcvanas években a légköri aeroszol - apró, szemcsés anyagok, mint például a kén-dioxid - magas koncentrációja az iparosodott északi félteke felett fékezte a globális felmelegedést. Az aeroszolok ugyanis visszatükrözik a rájuk tűző napsugarakat, amelyek így nem melegítik a bolygó felszínét. Az egyébként erősen környezetszennyező anyagok használatának szigorítása - így a széntüzelésű erőművek kén-dioxid-kibocsátásának visszafogása - az aeroszolkoncentráció visszaeséséhez vezetett, ami viszont az Atlanti-óceán északi részén a felszíni vizek melegedését hozta magával, ez pedig alapjaiban formálja át az Amazonas térségének időjárását.

Még rosszabb lesz

Ahogy tehát tisztul a levegő, az üvegházhatású gázok miatt pedig halad előre a globális felmelegedés folyamata, az őserdő végveszélybe kerül. "Az Európában és Észak-Amerikában csökkenő kén-dioxid-kibocsátás hatására melegedik az Atlanti-óceán északi része és egyre északabbra tolódik a trópusi esőzóna, ennek következtében pedig meredeken emelkedik a valószínűsége annak, hogy gyakrabban fordulnak elő súlyosan aszályos időszakok az Amazonas mentén" - mondta Peter Cox.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tavalyi jelentése szerint a globális felmelegedés miatt a dél-amerikai esőerdők vidéke öt évtizeden belül száraz éghajlatú, a szavannához hasonló tájjá változhat.

A fakitermelés, a mezőgazdasági termelésbe bevont terület növekedése és a településfejlesztés miatt egyre nagyobb méreteket öltő erdőirtás felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékáért. Az erdőpusztítás így a fosszilis üzemanyagok használata után a második helyen áll a globális felmelegedést okozó tényezők sorában.