Szilvia
5 °C
16 °C

Módosítás előtt az állatvédelmi és a géntechnológiai törvény

2002.12.09. 10:50
Szerdán megkezdődött a géntechnológiai tevékenységről és az állatok védelméről szóló törvények módosításának vitája az országgyűlésben. Az állatvédelmi résszel többé-kevésbé a pártok és az állatvédők is elégedettek, a géntechnológiai szabályozás kérdése azonban vitákat váltott ki.
Többek közt az uniós elvárásokkal indokolta a géntechnológiai tevékenységről és az állatok védelméről szóló törvények módosítását Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára az előterjesztés általános vitáját megnyitó expozéjában az országgyűlés szerdai ülésén, írta az MTI.

Szigor vagy gumitörvény?

Az államtitkár a javaslat ismertetésekor kitért a korábban elfogadott szabályokra, amelyek értelmében lehetővé és rendszeressé vált az országba érkező élelmiszerek, takarmányok, vetőmagvak és egyéb termékek ellenőrzése. Szanyi utalt arra, hogy az új normák lényegesen nagyobb figyelmet fordítanak a géntechnológiával módosított szervezetek és az azokból készült termékek emberekre és a környezetre gyakorolt hatására, illetve a géntechnikával módosított szervezetek nyomon követésére, jelölésére és ellenőrzésére. Elmondása szerint géntechnológiával módosított növény- és állatfajta jelenleg nincs termesztésben, illetve tenyésztésben Magyarországon.

A Fidesz a géntechnológiai rendelkezések visszavonását javasolta. Pap János fideszes képviselő, a környezetvédelmi bizottság tagja az Indexnek nyilatkozva elmondta: a törvénymódosítás tervezetében elsősorban azt kifogásolja, hogy a törvény - a tudomány törvényi szinten követhetetlen, gyors fejlődésére hivatkozva - 31 helyen is külön jogszabályra utal, melyek azonban még készen sincsenek. Pap a parlamenti vitában is "gumiszabályozású kerettörvénynek" nevezte a tervezetet. Szerinte az nem nevezhető szigorításnak, ha a törvényi szabályozás alól kivonják a géntechnológiai kérdéseket, közölte lapunkkal. Hozzátette: a törvényben alkalmazott fogalmi kör is zavaros és túlságosan megengedő.

Keményebb állatvédelmi szabályok

Az állatvédelmi törvény módosításai közül Szanyi Tibor kiemelte az állatok élete humánus kioltásának a korábbinál szigorúbb szabályozását, illetve azt, hogy háziasított állatok kóbor egyedeit 2004-től nem lehet állatkísérletekre felhasználni. Közölte: a módosításokat az EU-elvárásokon kívül az állatok védelméhez fűződő etikai és emberiességi megfontolásokon alapuló érdekek, a hazai és külföldi tapasztalatok, illetve a civil szférából érkező javaslatok tették indokolttá.

A törvény hatályának kiterjesztése alapján az állatok kíméletére, az állatkínzás és az állatkárosítás tilalmára, valamint a jó gazda gondosságára vonatkozó rendelkezéseket a jövőben a vadon élő állatokra is alkalmazni kell. Szanyi Tibor megemlítette: a vágóhidak kialakításának, berendezéseinek és felszereléseinek, valamint azok működésének biztosítania kell az állatok megkímélését mindenfajta elkerülhető izgalomtól, fájdalomtól és szenvedéstől.

Orosz Sándor MSZP-s képviselő a tervezett módosításokat ismertetve megjegyezte: az évi 365 ezer állategyeden végzett kísérletek közül több mint ezret kóbor állatokon hajtanak végre. Megemlítette azt is, hogy kiterjesztik a szaktudás előírását mindenféle, állatokkal kapcsolatos beavatkozásra. A javaslat szerint az állatorvosi szakma szabályainak szigorú betartása mellett csak abban az esetben végezhető el a farkkurtítás és a fülkorrekciós műtéti eljárás, amennyiben a hivatalosan elismert tenyésztő szervezet tenyésztési programjában az erre vonatkozó speciális küllemi előírás szerepel.

Finomításokra van szükség

Kaufer Virág, a Fauna Egyesület munkatársa az Indexnek elmondta: szerinte az állatvédelmi törvény nem rossz, de szükség van finomításokra. Az állatvédők kívánatosnak tartanák, hogy a törvény tiltson mindenféle, vegyi anyagokkal állatokon végzett kísérletet, ne csak a kozmetikumok tesztelését. Lényegesnek tartanák továbbá, hogy a szöveg tegyen legalább említést a kisállat-kereskedések állatvédelmi szabályozásának szükségességéről. Fontos az állatvédelmi őrszolgálatok felállítása is, a természetvédelmi őrszolgálatok mintájára.

"Nagy szégyennek" tartja viszont, hogy a törvényben csaknem biztosan benne marad a libák és kacsák tömésére vonatkozó engedmény. Ugyan a kényszeretetés - e formáját kivéve - tilos, de kérdéses, hogy a libák és kacsák tömésén kívül más egyáltalán kényszeretetésnek minősülhet-e, tette hozzá.

Az MSZP támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, a Fidesz a géntechnológiai rendelkezések visszavonását javasolta. Kis Zoltán SZDSZ-es képviselő elmondta, hogy frakciója csekély módosításokkal az előterjesztés mindkét részét elfogadásra javasolja. Lezsák Sándor MDF-es képviselő felszólalásában kijelentette, hogy képviselőcsoportja csak kisebb korrekciókkal fogadja el a törvényjavaslatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?