Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Módosítás előtt az állatvédelmi és a géntechnológiai törvény

2002.12.09. 10:50
Szerdán megkezdődött a géntechnológiai tevékenységről és az állatok védelméről szóló törvények módosításának vitája az országgyűlésben. Az állatvédelmi résszel többé-kevésbé a pártok és az állatvédők is elégedettek, a géntechnológiai szabályozás kérdése azonban vitákat váltott ki.
Többek közt az uniós elvárásokkal indokolta a géntechnológiai tevékenységről és az állatok védelméről szóló törvények módosítását Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára az előterjesztés általános vitáját megnyitó expozéjában az országgyűlés szerdai ülésén, írta az MTI.

Szigor vagy gumitörvény?

Az államtitkár a javaslat ismertetésekor kitért a korábban elfogadott szabályokra, amelyek értelmében lehetővé és rendszeressé vált az országba érkező élelmiszerek, takarmányok, vetőmagvak és egyéb termékek ellenőrzése. Szanyi utalt arra, hogy az új normák lényegesen nagyobb figyelmet fordítanak a géntechnológiával módosított szervezetek és az azokból készült termékek emberekre és a környezetre gyakorolt hatására, illetve a géntechnikával módosított szervezetek nyomon követésére, jelölésére és ellenőrzésére. Elmondása szerint géntechnológiával módosított növény- és állatfajta jelenleg nincs termesztésben, illetve tenyésztésben Magyarországon.

A Fidesz a géntechnológiai rendelkezések visszavonását javasolta. Pap János fideszes képviselő, a környezetvédelmi bizottság tagja az Indexnek nyilatkozva elmondta: a törvénymódosítás tervezetében elsősorban azt kifogásolja, hogy a törvény - a tudomány törvényi szinten követhetetlen, gyors fejlődésére hivatkozva - 31 helyen is külön jogszabályra utal, melyek azonban még készen sincsenek. Pap a parlamenti vitában is "gumiszabályozású kerettörvénynek" nevezte a tervezetet. Szerinte az nem nevezhető szigorításnak, ha a törvényi szabályozás alól kivonják a géntechnológiai kérdéseket, közölte lapunkkal. Hozzátette: a törvényben alkalmazott fogalmi kör is zavaros és túlságosan megengedő.

Keményebb állatvédelmi szabályok

Az állatvédelmi törvény módosításai közül Szanyi Tibor kiemelte az állatok élete humánus kioltásának a korábbinál szigorúbb szabályozását, illetve azt, hogy háziasított állatok kóbor egyedeit 2004-től nem lehet állatkísérletekre felhasználni. Közölte: a módosításokat az EU-elvárásokon kívül az állatok védelméhez fűződő etikai és emberiességi megfontolásokon alapuló érdekek, a hazai és külföldi tapasztalatok, illetve a civil szférából érkező javaslatok tették indokolttá.

A törvény hatályának kiterjesztése alapján az állatok kíméletére, az állatkínzás és az állatkárosítás tilalmára, valamint a jó gazda gondosságára vonatkozó rendelkezéseket a jövőben a vadon élő állatokra is alkalmazni kell. Szanyi Tibor megemlítette: a vágóhidak kialakításának, berendezéseinek és felszereléseinek, valamint azok működésének biztosítania kell az állatok megkímélését mindenfajta elkerülhető izgalomtól, fájdalomtól és szenvedéstől.

Orosz Sándor MSZP-s képviselő a tervezett módosításokat ismertetve megjegyezte: az évi 365 ezer állategyeden végzett kísérletek közül több mint ezret kóbor állatokon hajtanak végre. Megemlítette azt is, hogy kiterjesztik a szaktudás előírását mindenféle, állatokkal kapcsolatos beavatkozásra. A javaslat szerint az állatorvosi szakma szabályainak szigorú betartása mellett csak abban az esetben végezhető el a farkkurtítás és a fülkorrekciós műtéti eljárás, amennyiben a hivatalosan elismert tenyésztő szervezet tenyésztési programjában az erre vonatkozó speciális küllemi előírás szerepel.

Finomításokra van szükség

Kaufer Virág, a Fauna Egyesület munkatársa az Indexnek elmondta: szerinte az állatvédelmi törvény nem rossz, de szükség van finomításokra. Az állatvédők kívánatosnak tartanák, hogy a törvény tiltson mindenféle, vegyi anyagokkal állatokon végzett kísérletet, ne csak a kozmetikumok tesztelését. Lényegesnek tartanák továbbá, hogy a szöveg tegyen legalább említést a kisállat-kereskedések állatvédelmi szabályozásának szükségességéről. Fontos az állatvédelmi őrszolgálatok felállítása is, a természetvédelmi őrszolgálatok mintájára.

"Nagy szégyennek" tartja viszont, hogy a törvényben csaknem biztosan benne marad a libák és kacsák tömésére vonatkozó engedmény. Ugyan a kényszeretetés - e formáját kivéve - tilos, de kérdéses, hogy a libák és kacsák tömésén kívül más egyáltalán kényszeretetésnek minősülhet-e, tette hozzá.

Az MSZP támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, a Fidesz a géntechnológiai rendelkezések visszavonását javasolta. Kis Zoltán SZDSZ-es képviselő elmondta, hogy frakciója csekély módosításokkal az előterjesztés mindkét részét elfogadásra javasolja. Lezsák Sándor MDF-es képviselő felszólalásában kijelentette, hogy képviselőcsoportja csak kisebb korrekciókkal fogadja el a törvényjavaslatot.