Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Varjúinvázió Japánban

2008.05.13. 15:40
A nyugati életstílus terjedése miatt egyre több a szemét Japánban és vészesen elszaporodtak a varjak. A madarak már a telekommunikációs infrastruktúrát is veszélyeztetik; az utóbbi két évben Tokióban majdnem 1400-szor vágtak át üvegszálas vezetékeket a csőrükkel.

Az áramellátásban és a közlekedésben is zavarokat okoznak; a félmillió lakosú Kagosimában például csak tavaly háromszor volt áramszünet villanyoszlopon rakott varjúfészek miatt.

A helyi elektromos művek varjúelhárító kommandója hetente kétszer járőrözik. Három év alatt hatszáz fészket szedtek le az póznákról, de a madarak nem hagyják magukat. Újabban álfészkeket raknak, amelyekben nem lakik varjú: arra valók, hogy félrevezessék az őröket. "Cselezni próbálnak" - mondta Kjutoku Kazuhide, a cég igazgatóhelyettese. "Nem akarják átengedni a területet az embernek."

Az ország északnyugati részén, Curuokában hétezer varjú szállta meg a városi parkot és a park melletti iskola kertjét. A madarak gyakran berepülnek az épületbe és rájárnak a gyerekek uzsonnájára, az udvarra pedig csak esernyővel lehet kimenni a sűrűn hulló madárürülék miatt. A városvezetés nyers hússal tömött csapdákkal igyekszik megtizedelni a populációt.

A csapdás technikát Tokióban vezették be először. A japán fővárosban a nyolcvanas évek végén nagyjából hétezer varjú élhetett. 2001-ben 36400 példányt számoltak össze a parkokban. Akkor vezették be a varjúirtó csapdákat azzal a céllal, hogy a felére csökkentsék a varjak számát. Ornitológusok szerint a madarak állnak nyerésre; a varjúpopuláció nagysága ma már közel jár a 150 ezerhez.

A nagy testű, hangos és agresszív varjak a tokiói állatkertből kölyök prérikutyát és kiskacsát is loptak már, és nem egyszer fordult már elő, hogy kisgyerekek kezéből próbáltak cukorkát lopni és véresre tépték a gyerekkezeket. Szakértők szerint a varjak elszaporodását a nyugati életmód terjedésének hatására megugró szeméttermelés, azaz a varjúeleség bősége okozza. Az egyetlen hatékony ellenszer a madárirtás, ami az erőszakmentességre és a természettel való harmonikus együttélésre büszke japánoknak erkölcsi dilemmát okoz. Környezetvédő szervezetek támadják is a hatóságok kemény fellépését. "Ha egyszer elkezdődik a varjúirtás, akkor nincs megállás" - mondta Goto Micsijo, a Jamagata Egyetem ornitológusa, aki erőszakmentes megoldások, a madarak befogása és áttelepítése mellett érvel.

2001 óta 93 ezer varjú esett bele a Tokióban telepített csapdákba. A madarakat mérgesgázzal töltött szemeteszsákokba gyömöszölték. Szatou Naoki, a tokiói városháza illetékese szerint régen békében élt együtt varjú és ember, most pedig egymásnak esett a két faj. A varjúvészt elhárító intézkedések fő koordinátora hozzátette, "csak az aranykort, a békés egymás mellett élés idejét akarjuk visszahozni".