Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Késik a verespataki aranybánya megnyitása

2004.05.12. 23:14
2006-ig elhalasztotta ciántechnológiás bányája megnyitását a Gabriel Resources. A kanadai cég szerint elhúzódott a lakosság "új Verespatakra" költöztetése. A román sajtó olyan értesüléseket közölt, amely szerint a cég a román kormány kérésére tartózkodik a civilek idegeinek felborzolásától.
A kanadai Gabriel Resources Ltd. szerdán bejelentette, hogy egy évet késik a romániai Verespatakon tervezett aranybányjuk megnyitása. A cég közlésére, hogy a bánya legkorábban 2006. második negyedévében kezdi meg a termelést, a Gabriel részvényének az árfolyama több mint 12 százalékkal (28 kanadai centtel) 2,05 kanadai dollárra esett a torontói értéktőzsdén.

Késik az áttelepítés

A vállalat bejelentése szerint az első negyedévben jelentősen elhúzódott Verespatak lakóinak áttelepítése. Márciusban közölték: megkezdték és jövőre befejezik az "új Verespatak" építését. Az új település felépítésére azért kerül sor, mert Románia legrégibb bányásztelepülése alatt csak így oldható meg az évi 500 ezer uncia arany bányászata.

A Gabriel Resources hat évvel ezelőtt kapta meg a román államtól a ciántechnológiás alapú aranykitermelési engedélyt a térségben, egyelőre azonban még vár a kormányzat környezetvédelmi engedélyére. A kanadai cég időközben vegyes vállalatot hozott létre a dévai Minvest céggel Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) néven, amelyben a kanadaiaknak 80 százalékos többségi részesedésük van.

Belpolitikai okból várnak?

A helyi és a nemzetközi környezetvédők ellenzik a verespataki beruházást. A vállalkozás ellen felemelte szavát 1200 tekintélyes nemzetközi szakember, a román tudományos akadémia és a román ortodox egyház szent szinódusa is.

A Ziua című román lap április elején közölte a Greenpeace ausztriai szervezete által készített szakértői jelentést. A dokumentumot jegyző Peter Fischer egyetemi tanár állítja: a verespataki aranykitermelés katasztrofális következményekkel járhat a környezetre és teljes mértékben ellenkezik mind a romániai törvényes előírásokkal, mind pedig az európai közösség normáival.

Ugyancsak ebben a lapban volt olvasható az, hogy a román kormány állítólag megállapodott a kanadai-román céggel, hogy az idei választási évben semmi olyat ne tesznek, ami felborzolhatja a civil társadalom kedélyeit.