Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Magyar összeesküvést sejtenek a verespataki tiltakozás mögött

2002.12.13. 12:59
A román titkosszolgálat szerint Magyarország áll a verespataki aranybánya elleni tiltakozások mögött. Állításukat többek közt arra alapozzák, hogy a Greenpeace legutóbbi bukaresti tüntetése után a demonstrálók többsége Magyarország irányában hagyta el Romániát, illetve Magyarországon található az a szerver is, mely a beruházás ellen tiltakozó egyik honlapot szolgálja ki.
A román titkosszolgálat (SRI) arra figyelmeztette a román parlamenti képviselőket, hogy a Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása elleni tiltakozások mögött Magyarország áll - írta pénteki számában a Ziua című román napilap.

Külföldi érdekek

Az újság beszámolt arról, hogy az SRI az elmúlt napokban jelentést küldött a román képviselőház vezetésének, és ebben tájékoztatta a testületet: külföldi érdekek állnak a mögött, hogy a Verespatakon remélt aranyat és ezüstöt ne a Rosia Montana Gold Corporation nevű kanadai társaság hozhassa felszínre.

Képek a verespataki tiltakozásokról 2002 április 15, július 28. Fotó: Rosia Montana.org

Az SRI szerint ezeknek a társaságoknak a kezére játszanak a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái, illetve mindazok, akik ellenzik a beruházás megkezdését. A különböző tiltakozó csoportok tevékenységét Budapesten hangolják össze. Az SRI szerint ezt bizonyítja, hogy a Greenpeace legutóbbi bukaresti tüntetése után a tiltakozó akcióban részt vettek többsége Magyarország irányában hagyta el Romániát.

Komoly gyanú

Ugyancsak Magyarországon található az a szerver, amely a beruházás ellen tiltakozó egyik honlapot szolgálja ki, illetve a román titkosszolgálat tudomása szerint a Hungarian Enviromental Partnership Foundation nevű nem kormányzati szervezet finanszírozott több, Romániában rendezett tiltakozó akciót.

A román titkosszolgálat szerint immár komoly gyanúra okot adó rendszerességgel jár Magyarországon Ioan Piso, a Kolozsváron működő Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum igazgatója is, egyike azoknak a történészeknek és régészeknek, akik a Verespatak térségében található régészeti emlékeket szeretnék megmenteni a földgyaluktól.

Egyedülálló lelőhely

Az SRI jelentését közvetlenül azt megelőzően juttatták el a képviselőház vezetésének, hogy a román képviselőház napirendre tűzte a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt Verespatak ügyében előterjesztett egyszerű bizalmatlansági indítványát. Az indítványt - amelyben a PRM azt kifogásolta, hogy miként kaphatott bányászati jogot Verespatak aranyára egy kanadai cég - az előterjesztőkön kívül minden más parlamenti párt képviselői leszavazták.

A Curierul National című lap pénteki számában nyilatkozott Ioan Piso, aki elmondta, hogy semmiféle kapcsolatban nem áll Magyarországgal. "Ha azzal vádolnak, hogy Budapest parancsára tiltakozom a verespataki pusztítás ellen, akkor feltehetően a Nagy-Románia Párt is Magyarországtól kapott parancsot a tiltakozásra" - mondta. Piso közölte: az elmúlt napokban a világ minden tájáról közel 600 történész és régész fordult olyan felhívással a román kormányhoz, hogy mentsék meg a verespataki régészeti lelőhelyet, amely egyedülálló emléke annak, hogy miként bányásztak aranyat a római birodalom idején.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!