Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar összeesküvést sejtenek a verespataki tiltakozás mögött

2002.12.13. 12:59
A román titkosszolgálat szerint Magyarország áll a verespataki aranybánya elleni tiltakozások mögött. Állításukat többek közt arra alapozzák, hogy a Greenpeace legutóbbi bukaresti tüntetése után a demonstrálók többsége Magyarország irányában hagyta el Romániát, illetve Magyarországon található az a szerver is, mely a beruházás ellen tiltakozó egyik honlapot szolgálja ki.
A román titkosszolgálat (SRI) arra figyelmeztette a román parlamenti képviselőket, hogy a Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása elleni tiltakozások mögött Magyarország áll - írta pénteki számában a Ziua című román napilap.

Külföldi érdekek

Az újság beszámolt arról, hogy az SRI az elmúlt napokban jelentést küldött a román képviselőház vezetésének, és ebben tájékoztatta a testületet: külföldi érdekek állnak a mögött, hogy a Verespatakon remélt aranyat és ezüstöt ne a Rosia Montana Gold Corporation nevű kanadai társaság hozhassa felszínre.

Képek a verespataki tiltakozásokról 2002 április 15, július 28. Fotó: Rosia Montana.org

Az SRI szerint ezeknek a társaságoknak a kezére játszanak a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái, illetve mindazok, akik ellenzik a beruházás megkezdését. A különböző tiltakozó csoportok tevékenységét Budapesten hangolják össze. Az SRI szerint ezt bizonyítja, hogy a Greenpeace legutóbbi bukaresti tüntetése után a tiltakozó akcióban részt vettek többsége Magyarország irányában hagyta el Romániát.

Komoly gyanú

Ugyancsak Magyarországon található az a szerver, amely a beruházás ellen tiltakozó egyik honlapot szolgálja ki, illetve a román titkosszolgálat tudomása szerint a Hungarian Enviromental Partnership Foundation nevű nem kormányzati szervezet finanszírozott több, Romániában rendezett tiltakozó akciót.

A román titkosszolgálat szerint immár komoly gyanúra okot adó rendszerességgel jár Magyarországon Ioan Piso, a Kolozsváron működő Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum igazgatója is, egyike azoknak a történészeknek és régészeknek, akik a Verespatak térségében található régészeti emlékeket szeretnék megmenteni a földgyaluktól.

Egyedülálló lelőhely

Az SRI jelentését közvetlenül azt megelőzően juttatták el a képviselőház vezetésének, hogy a román képviselőház napirendre tűzte a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt Verespatak ügyében előterjesztett egyszerű bizalmatlansági indítványát. Az indítványt - amelyben a PRM azt kifogásolta, hogy miként kaphatott bányászati jogot Verespatak aranyára egy kanadai cég - az előterjesztőkön kívül minden más parlamenti párt képviselői leszavazták.

A Curierul National című lap pénteki számában nyilatkozott Ioan Piso, aki elmondta, hogy semmiféle kapcsolatban nem áll Magyarországgal. "Ha azzal vádolnak, hogy Budapest parancsára tiltakozom a verespataki pusztítás ellen, akkor feltehetően a Nagy-Románia Párt is Magyarországtól kapott parancsot a tiltakozásra" - mondta. Piso közölte: az elmúlt napokban a világ minden tájáról közel 600 történész és régész fordult olyan felhívással a román kormányhoz, hogy mentsék meg a verespataki régészeti lelőhelyet, amely egyedülálló emléke annak, hogy miként bányásztak aranyat a római birodalom idején.