Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

2007 volt a legmelegebb évünk

2008.01.03. 17:12
Az utóbbi évszázad legforróbb éveinek egyikét tudhatjuk magunk mögött. Az 1998-as globális átlaghőmérséklet-csúcsot nem értük el, de a magyar rekord megdőlt és 2007 bekerült a 10 legmelegebb esztendő közé.

2006 végén neves klímaszakemberek jövendölték, hogy 2007 az eddigi legmelegebb év lesz. A jóslat majdnem valóra vált: a tavalyi esztendő az egyik legforróbb év volt a 19. század vége óta, amióta a Föld átlaghőmérsékletét mérik.

A legforróbb tízben

Bár minden neves meteorológiai intézet csak a decemberi adatok elemzése után, január közepén-végén teszi közzé részletes jelentését, előzetes becslések már most is vannak. A NASA Goddard Űrkutatási Központjának szakemberei például már december végén közölték az ABC News-zal, hogy méréseik szerint 2007 a második vagy harmadik legmelegebb év volt (a végleges helyezés a decemberi adatoktól függ). Az űrhivatal szerinti csúcstartót, az eddigi legforróbb 2005-öt így nem sikerült lepipálni, de a tavalyi esztendő is megerősítette a globális felmelegedés tényét. A NASA elemzői szerint amióta globális átlaghőmérsékletet mérnek a Földön, a hat legmelegebb évet mind 1998 után, a tizenöt legmelegebbet pedig 1988 után regisztrálták. A legnagyobb anomáliákat tavaly az Északi-sark produkálta, ahol a melegedés miatt szeptemberben rekordvékonyságú volt a jégtakaró.

Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) ezzel szemben azt állítja, hogy 2007 csak az ötödik legmelegebb év volt 1880 óta, de azzal ők is egyetértettek, hogy az északi féltekén voltak a legnagyobb éghajlati változások. A globális átlaghőmérséklet a NOAA mérései szerint 14,44 Celsius-fok volt tavaly, ami alatta marad a két legmelegebb évben, 1998-ban és 2005-ben mért 14,55 és 14,52 Celsius-foknak. Mivel azonban a hivatalnál viszonyítási alapként szolgáló 1961 és 1990 között éppen 14 Celsius-fok volt a Föld globális átlaghőmérséklete, 2007 különösen forró esztendőnek számít. A 10 legmelegebb évet egyébként a NOAA kivétel nélkül 1997 után mérte. A hivatal előzetes becsléseiben kitért arra is, hogy az Egyesült Államok néhány gabonatermesztő állama sokáig fogja még emlegetni 2007-et a példátlan szárazság miatt. Az országban – akárcsak a világ országainak többségében – augusztus volt a legforróbb hónap, több mint 2500 helyi melegrekord dőlt meg akkor.

Hűvös La Nińa, meleg orosz tél

A brit meteorológiai hivatal is azt állítja, hogy tavaly a tíz legmelegebb év egyikét értük meg – a hivatal szóvivője a Bloombergnek nyilatkozva a hetedik legforróbbnak saccolta 2007-et, Nagy-Britanniában pedig a második legmelegebbként tartják számon az évet. A szakember elmondta, hogy júniusban még úgy gondolták, 2007 lehet az új rekord, de aztán egy hideg időjárási jelenség, a La Nińa az év második felében valamelyest csökkentette a globális átlaghőmérsékletet.

A La Nińa az El Nińo nevű szélsőséges éghajlati anomália kísérőjelensége. Az El Nińo bölcsője Dél-Amerika, ahol decemberben a Csendes-óceán partjának vize normális körülmények között 8 Celsius-fokkal hidegebb, mint a nyugati parton Indonéziában (a hőmérsékletkülönbséget a tengeráramlások és az Egyenlítő mentén fújó szelek okozzák). El Nińo akkor keletkezik, amikor megjelenik a Csendes-óceánban egy nyugat-keleti irányú meleg tengeráramlás, amely elnyomja az Antarktisz felől érkező hideg Humbold- és Perui-áramlást. A rendellenes tengeráramlás hatására fellépő légköri jelenségek szélsőségesen meleg időjárással járnak, a Föld egyes részein (elsősorban Afrikában és Ausztráliában) szárazságot, máshol (Ázsiában és Dél-Amerikában) árvizeket okoznak. A jelenség nem alakul ki minden évben, hatását néhány héttől akár másfél évig is éreztetheti. 2007-ben az El Nińo sok gondot okozott, és mértékére jellemző, hogy kishúga, szélsőségesen hideg időjárást hozó La Nińa 2008 elején is érezteti még hatását.

Ausztrália is különösen meleg, száraz évet tudhat maga mögött. A szakemberek szerint a kontinens hatodik legmelegebb éve volt 2007. Ázsiában is a tíz legforróbb év egyike volt a tavalyi, az idei telet pedig máris az elmúlt másfél évszázad legmelegebbjeként emlegetik az oroszok. Roman Vilfand, a moszkvai meteorológiai szolgálat munkatársa szerint 2008-ban a globális csúcs is megdőlhet.

Aszály az alföldön (kép: MTI)

Új magyar rekord

Hazánkban megdőlt az éves országos középhőmérséklet-rekord, tehát a magyaroknak 2007 volt az eddigi legmelegebb évük. Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője az Indexnek elmondta, hogy tavaly 11,7 Celsius-fok volt az országos középhőmérséklet, ami egy tizeddel több az eddigi rekordnál, a 2000-ben mért 11,6 Celsius-foknál. "A 20. század utolsó évtizedétől az átlagot jóval meghaladóan meleg éveink voltak" – fogalmazott Lakatos. "Tavaly rendkívül forró nyarunk volt, de már 2006 őszétől kezdődött egy olyan, egy évig tartó periódus, amelynek során végig átlag felett alakult a középhőmérséklet."

Az antropocénben élünk

Hogy a globális felmelegedéssel járó klímaváltozáshoz az ember is hozzájárul, ma már elfogadott tényként kezelik a tudósok, és minden lehetséges módon próbálják felhívni a politikusok figyelmét a jelenség veszélyeire. Tavaly év elején az Ítéletnap Órája nevű jelképes szerkezetet állították előre, nemrég pedig a Nobel-díjas Paul J. Crutzen vezetésével több tudós is javaslatot tett arra, hogy új földtörténeti kort vezessenek be. A tudósok szerint a holocénként ismert földtörténeti kort – ami 11550 éve kezdődött és a tudomány állása szerint ma is tart – az ember befolyása miatt egy új éra váltotta fel, amit antropocénnek lehetne nevezni.