Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A WWF a Kárpátok bölényeit félti

2003.05.21. 11:40
Európa egyik legváltozatosabb hegyvidéki élővilága a Kárpátokban található, ám ez a természeti gazdagság megfelelő jogi védelem híján elveszhet - hívta föl a figyelmet a WWF nemzetközi természetvédő szervezet a Kijevben szerdán kezdődött Ötödik Európai Környezetvédelmi Konferencián.
A konferenciára egy tanulmány is készült A Kárpátok veszélyeztetett fajainak listája címmel, amely szerint a Kárpátok a nagytestű emlősök talán utolsó menedéke Európában. Itt található a barna medve, a farkas és a hiúz legnagyobb állománya a kontinensen. A globálisan veszélyeztetett parlagi sas európai állományának közel fele a Kárpátokban él, és míg a régió halpopulációi viszonylag erősek, a vándorló halfajok, mint egyes tokfélék, különösen veszélyeztetettek a gátépítések és szennyezések által.

Itt él az európai flóra egyharmada

A jelentés alapján az is elmondható, hogy a Kárpátok mintegy 4000 növényfajával és -alfajával az európai növényvilág 30 százalékát rejti magában, ám az itt fellelhető fajok közül nagyon sok különösen veszélyeztetett, 41 faj és alfaj pedig a kihalás szélén áll - fogalmaz a WWF szerdán kiadott közleménye.

"Ez a különleges fajgazdagság részben annak köszönhető, hogy a Kárpátokban az atlanti, közép-, észak- és kelet-európai hatások találkoznak", magyarázta Zbigniew Witkowski, lengyel tudós, a tanulmány egyik szerzője. "A farkasok és hiúzok visszatelepedése Szlovákia felől jól példázza, hogy a magyarországi természetvédelem számára is meghatározó a Kárpátok fajgazdag élővilágának megőrzése" - mondta Gadó György Pál, a WWF Magyarország nagyragadozó védelmi programjának vezetője.

Beltenyésző bölények

Egy másik igen ritka faj a Kárpátokban az európai bölény, melyből alig négyszáz egyed él a Kárpátok területén. A faj kihalása után kétszáz évvel a lengyel és az ukrán Kárpátokba visszatelepített bölényeket ma a beltenyészet fenyegeti. Rendkívül veszélyeztetett faj a zerge is, amelyből körülbelül háromszáz, és a jávorszarvas, amelyből körülbelül száz egyed él a Kárpátokban.

Az új tanulmányt egy nappal az előtt mutatják be, hogy a Kárpátok országainak miniszterei hivatalosan aláírják a Kárpáti Egyezményt. "A Kárpátok veszélyeztetett fajainak listája című jelentés világosan megmutatja, hogy melyek azok a természeti értékek, amelyeknek leginkább szükségük van az egyezmény által biztosított védelemre," mondta Dr. Claude Martin, a WWF főigazgatója.

A környezeti szennyezések, beruházások, a vadászat, az erdőirtás, és az élőhelyek egymástól való elszakadása a Kárpátok élővilágát leginkább veszélyeztető tényezők.

A jelentés javaslatai között szerepel a Kárpátok élővilágának Vörös Könyve című átfogó tanulmány elkészítése. Ebben szerepel majd a populációk helyzetének elemzése, a veszélyekre irányuló felmérések eredményei, egységes monitoring, fajvédelmi tervek, és jogi szabályozás a régióban; valamint a nagyragadozókra vonatkozó nemzeti kezelési tervek, populációik megfigyelése; valamint a helyi közösségek számára oktatóprogramok, melyek a nagytestű ragadozók elfogadását célozzák meg.